En trio viner hittar sin middag

Vill du experimentera med vin till mat? Köp hem ett par olika flaskor och ställ fram ett stort antal glas (detta projekt genererar ordentligt med disk men vad gör man inte för vetenskapen). Öppna flaskorna, häll upp små skvättar i varje glas. Testa mot kvällens middag. Bestäm vilket vin som passar bäst, korka igen övriga flaskor. Spara en slatt av vinnaren för att ha som jämförelse till nästa middag. Dagen efter, försök att gissa vad som skulle kunna passa till de öppnade flaskorna. Laga till. Prova igen. Ha skoj!

Här är ett exempel från förra påsken med en shiraz, en cabernet och en merlot. Första dagen lagades en vildsvinsgryta med brysselkål och créme fraiche. Den visade sig vara helt rätt till budgetvinet Foot of africa shiraz (nr 12157). Gissar att det var créme fraichen och shirazen som gifte sig bra ihop. Till vildsvinsgrytan var caben, Gestos Cabernet Sauvignon (nr 6047), helt enkelt vidrig men ihop med lammsteken på bilden smakade den kanon. Den tredje flaskan, en Triomerlot, carmenère och cabernet sauvignon (nr 6556), var ok till vildsvinet, kom helt bort till lammsteken och dracks med förtjusning upp den tredje kvällen ihop med en hembakad pizza. Smakar vinet inte bra kan det helt enkelt bero på att det är fel mat till.

chefstomaten