Ångugn – tvärtomugn

Idag har jag provat Fritz nya fräcka ugn, en investering han är mäkta stolt över. Erbjöd mig att laga mat efter ett dygns matsupport, det var helt enkelt min tur.

Ställde mig framför den inbyggda ugnen i bekväm arbetshöjd (själv har jag fortfarande en gammaldags spis-och-ugn-i-ett). Tittade på en lång rad med touch-knappar. Jaha, hur svårt ska det vara? Manual är ju något man tar till i krisfall  och jag hade ju inte ens försökt. Alltså började jag trycka på lite olika knappar. Hittade en inbyggd kokbok. Högrev kanske? Pizza och paj? Full grill? Ånga lät skoj så det alternativet valde jag. Så mycket vet jag att det krävs vatten för att åstakomma ånga och jag har sett Fritz fylla på vatten i ugnen men var då? Fick tillkalla IT-konsulten som har större erfarenhet av att se Fritz använda ugnen. IT-konsulten drog ut en behållare medan jag hämtade en karaff med vatten. Jag började fylla på.

TJUUUT. Ugnen började tjuta samtidigt som det fräste i botten. Protesterna från ugnen ackompanjerades av vildsinta skall från hunden. Fritz kom springande: vad gör vi med hans fina ugn???

Något skamsna så svarade vi att vi försökte använda den. Men tydligen ska man med ångugn göra precis tvärtom som med vanliga ugnar. Inte sätta på den, vänta en timme på inspiration och därefter stoppa in maten i en varm ugn. Nix. Ställa in maten, hälla på vatten och först därefter börja pilla på knapparna. Hur skulle jag kunna veta det?

Det blev mat till slut. God dessutom.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)