Gamla Antibes i kvällsljus

Antibes – svenskfavorit på franska Rivieran

Introduktion till pärlan Antibes

Här pågår arbete med att återskapa/förbättra/vidareutveckla min introduktion till Antibes som visst varit paj ett tag... 

 

Antibes är en trivsam året runt-ort vid Medelhavet bekvämt placerad mellan Nice och Cannes. Jag anlände till Antibes första gången i mars 2009 och har sedan fotat vandringsleder, stränder, bagerier, franska hundar, vespor, knasiga skyltar, stormar, udda seder och allt annat mellan himmel och jord som råkat intressera mig. Jag har utgått från Antibes men rört mig längs hela franska Rivieran och ibland in i Italien och Provence också. 

Här på Tomatsallad skriver jag lite när och hur som helst men mitt mål har hela tiden varit att göra en bok av det jag lär mig och mina bilder.

Reseguiden Mitt Nice publicerades 2015 och mitt stora verk Strövtåg runt Antibes hoppas jag bli klart snart. 

Missa inte nästa bok

Långa sandstränder

Centrala Antibes kan erbjuda långa allmänna sandstränder och en bra strandrestaurang. Är solstol ett måste finns fler alternativ i Juan Les Pins. Längs med Cap d'Antibes finns en del mindre klippvikar för den som vill ha en avskiljd badplats. 

Läs mer i de 5 bästa stränderna i Antibes

Daglig matmarknad

Matmarknaden Marché Provençal är sommartid öppen varje förmiddag från åtta-ish. Vintertid har de stängt måndagar. Det är inte en renodlad turistmarknad utan det är här bästa osthandlaren i stan håller till. 

Se fler bilder Marché Provençal

Långa vandringsleder

 

Läs om de vandringar jag hittills bloggat om.  

Lätt att ta sig hit

En av Antibes förtjänster är att det är lätt att ta sig hit. Nice flygplats är en av de största flygplatserna i Frankrike med många olika förbindelser till Sverige. Jag har åkt med  Norwegian, Lufthansa, SAS, CityAirlines (nedlagt) och Transavia (har upphört med rutten) från Landvetter, Kastrup och Arlanda. Vilket bolag som är billigast och bäst varierar från säsong till säsong. Från Nice flygplats finns det expressbussar till Antibes var 35:te minut. OBS! Undvik flyg som landar sent på kvällen för då har bussarna slutat att gå.

Läs mer i 5 sätt att ta sig till/från flygplatsen.

Många restauranger

Antibes har två krogar som fått stjärnor i Guide Michelin och massor av andra restauranger, allt från exklusiva fiskrestauranger till mysiga små pizzerior. Generellt gäller precis som på andra platser att man får betala för havsutsikt och att de billigare restaurangerna ligger en aning utanför turiststråken. De flesta restauranger har öppet enbart för lunch och middag, det vill säga ca 12-14 och ca 19-22. Drabbas man av hunger däremellan finns kebaberior, caféer och strandbarer.

Festivaler och religiösa högtider

Jazz á Juan i juli är den mest kända festivalen men det finns antikmarknad, båtshow och en lång rad med religiösa högtider också. 

Söndagsstängt

Söndagar och helgdagar är många affärer stängda även om fler och fler matbutiker har söndagsöppet. Förutom religiösa högtider firas krigssluten. Befrielsen efter ockupationen under andra världskriget firas olika dagar på olika orter vilket speglar de allierades framryckning. 

Följ bloggen

Jag hoppas att denna introduktion gett ett smakprov av vad Antibes har att erbjuda. För att se vad jag senast skrev från franska Rivieran, klickar du på franska Rivieran

3 kommentarer på “Antibes – svenskfavorit på franska Rivieran

  1. Underbart! Vilken tur att jag hittade din blogg. Jag och min flickvän firar nämligen tre år i sommar och har valt att göra det under två veckor i Antibes. Tyvärr så kommer vi på en söndag.. 

    Men jag antar att restaurangerna fortfarande är öppna samt en och en annan liten matbutik? 

    // Johan

    1. Vad härlig plats att fira tre år ihop på! Ni har dock tur, Intermarchén har från årsskiftet söndagsöppet. Dessutom är i princip alla restauranger öppna sju dagar i veckan under sommaren så ni ska inte behöva svälta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.