Bästa fjärilsmagneten, bästa bloggmånaden någonsin samt titelfunderingar

Det finns två huvudtyper av blogginlägg på Tomatsallad. En del är ”hej hopp idag har jag fotat en fantastiskt bild på…” och en del är långa artiklar som lika gärna kunde varit publicerade i ett resemagasin. Vad jag skriver beror mest på min dagsform och vad jag har på agendan för övrigt.

I efterhand brukar jag bli mest stolt över artiklarna och se de andra som utfyllnad. Men utfyllnad och lugna partier behövs ibland, det går inte bara att smacka på med artiklar som kräver en veckas research. Då blir det inga böcker skrivna. Sedan tror jag att det är bra med variation även för läsarna. Utfyllnaden kräver inte lika hög koncentration som artiklarna att läsa.

Bloggrekord: juli 2020 bästa månad någonsin

Det finns också två huvudtyper av läsare. Det ena är trogna läsare som prenumererar på bloggen och läser valda delar av nya inlägg. Den andra gruppen är de som hittar hit via Google för att få inspiration till en resa eller svar på en fråga.

I sommar har den senare gruppen slagit rekord. Häromdagen fick jag ett meddelande från Google att juli 2020 är den bästa månaden någonsin för Tomatsallad. Bäst i avseendet flest läsare under de tio år som bloggen varit igång. Detta låter inte så märkvärdigt, bloggens läsarantal borde öka i takt med att jag lägger ut allt fler artiklar.

Därför är det en prestation att Tomatsallad slår läsarrekord i år

Men i år är det en prestation att Tomatsallad har läsarrekord. För denna sommar är ingen vanlig sommar. Vanliga somrar brukar jag kunna följa manetsituationen på franska rivieran utifrån hur många som läser mitt inlägg om maneter. En text om franska stränder brukar också hamna högt på läslistan varje år. Förra årets raketer handlade om tågresor till respektive längs franska rivieran.

Just franska rivieran är bloggens huvudämne, nästan en tredjedel av texterna är i den kategorin, 444 av 1560 inlägg. Men i år är det ingen som letar efter vandringstips i Provence utan det är bara Sverige som gäller. Därmed är det en prestation att Tomatsallad slår läsarrekord.

Effekt av hårt arbete

Det är dock ingen slump med läsarrekordet. Jag la ett par veckors arbete i våras på att städa bloggen. Framförallt jobbade jag med interna länkar och med att förbättra sidan med utflyktstips för hela Sverige. Detta har gett effekt. Det är särskilt utflyktstips runt Göteborg och i Halland som lockar många läsare. Bland de nyskrivna texterna är det Flatruet som sticker ut.

När jag höll på uppdaterade jag också många av mina cafétips mellan Stockholm och Göteborg med aktuell information samt bilder på Smultronställen-boken.

Var tusende bloggläsare köper någon av mina böcker

Det sistnämnda var ett ganska långtråkigt och digert arbete men det var nödvändigt. I år är inget år då jag vill kuska runt och signera böcker utan bloggen är en superviktig kanal för att nå ut med mina böcker. I runda slängar en läsare av tusen handlar en bok. Det låter kanske inte särdeles kostnadseffektivt och det är det inte heller, men det är bästa metoden i år.

Eller snarare, den allra bästa metoden är kombinationen att många personer ser boken när de söker efter tips, och sedan kan de handla den på plats i några av gårdscaféerna som är med i boken. I sommar har det fyllts på böcker hos Stavsjö krog, Hemma på Källebacka och Bostället vedugnsbageri. Tack till alla som valt att besöka dessa ställen samt handla min bok!

Årets badpremiär avklarat i Halland

Särskilt kul är det att boken når ut även till de som varken har bil eller ska resa den vägen, som jag berättade om i förra veckans inlägg. Då nämnde jag också att jag var på väg till Halland och hoppades på badpremiär. Bad blev det också, det blev både morgondopp och kvällsdopp. Däremellan höll jag mig borta från badplatserna eftersom det var så otroligt många andra där dagtid.

Istället ägnade jag mig bland annat åt att fotografera fjärilar. Utmaningen låg i att bästa fjärilsobjektivet låg kvar hemma. De bilder som är så färgstarka att det gör lite ont att titta på dem är tagna med mobilen (en samsung-mobil som har egenheten att den gärna bättrar på färgerna en smula).

Lavendel rena fjärilsmagneten

Vill du ha många fjärilar i trädgården nästa år så är mitt tips att plantera lavendel. Hemma hos Fritz finns ett par lavendelbuskar som är rena magneten för fjärilar, humlor och andra flygande saker. Det vill säga insekter som är viktiga delar av ekosystemet och som vi ska värna om.

Lavendel är toppen. Det doftar gott, har snygg färg och påminner om Provence. Kan man inte åka på lavendelsafari i Provence kan man åtminstone dricka rosévin bland lavendelbuskar. Dessutom är lavendel ett bättre alternativ än fjärilsbuske eller syrenbuddleja. Den växten är på god väg att bli klassad som invasiv art. För att slippa lägga tid på att utrota dem ur naturen kan man börja med att låta bli att köpa och plantera dem.

Lupiner och andra invasiva arter

På tal om invasiva arter så måste jag skryta en liten smula om att jag och M fyllde två sopkassar med lupinblommor i Funäsfjällen. Dessa hamnade på tippen bland invasiva arter. Tyvärr var vår insats bara en droppe i havet, det är verkligen många lupiner där uppe. Det är verkligen trist. Jag minns när jag var liten och tyckte att lupiner var så fint. De är fortfarande fina, det är bara det att de inte ska växa i fjällen.

För att återvända till Halland så finns det invasiva arter där också. Exempelvis ser jag för varje år allt fler skal av japanska jätteostron. Jag såg även en död säl och en del skarvar men inga strandskator. Ingen aning om dessa observationer har något som helst samband.

Bloggen ett sätt smita undan redigering av manus

Av det jag skrev i inledningen kan man lätt få intrycket av att ”utfyllnadsinlägg” som detta är snabbare att skriva än faktaspäckade artiklar. Det kan det också vara, eftersom jag inte behöver slå upp så mycket information. Men det tar ändå tid och just nu borde jag fokusera på att redigera klart mitt corona-projekt så att jag kan ge ut boken.

Jag planerar att bjuda in alla läsare som vill att förbeställa boken och håller på och skissar på budget. Hur mycket boken kostar att trycka beror både på hur många böcker jag trycker, och på utformningen. Ju fler bilder ju dyrare. Samtidigt tror jag att det är bilderna som lockar mer än texten.

Titelfunderingar

Dessutom vore det fint att ha ett färdigt bokomslag till marknadsföringen. Och till detta behöver jag både en bokomslagsbild och en titel. Jag har svängt vad det gäller bilder och tror att någon av de jag ratade häromveckan får lov att duga. Så nu återstår titel. Här är några mer eller mindre aktuella kandidater.

 • Strövtåg runt Tänndalen
 • Strövtåg i Västra Härjedalen
 • Mina strövtåg runt Funäsdalen
 • Mitt Härjedalen
 • Mina strövtåg i västra Härjedalen
 • Mina bilder av västra Härjedalen
 • Coronavår i fjällen – ripor, stenar och orkidéer i parti och minut
 • Blomsterfjäll, platta fjäll och taggiga fjäll – varför ser fjällen runt Funäsdalen så olika ut?
 • Härjedalen: bilder från rekordlandskapet
 • I Tännåns dalgång – mitt bildprojekt från coronaåret
 • Bra bok helt enkelt.
Med denna utsikt åt jag söndagsmiddag i fint sällskap. (Vi hann hem innan det blev kolmörkt).
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on december 20th, 2020 at 10:52 f m