En kvällsöl i Riga – Lettlands huvudstad

Lettlands huvudstad Riga var svensk en gång i tiden. Då, på 1600-talet, var Riga Sveriges största stad befolkningsmässigt, större än Stockholm. Det kan vara värt att komma ihåg för i jämförelse med behändiga Tallinn är Riga ganska stort. Största staden i Baltikum. De yttre delarna av Riga är ganska trista och inget att skriva hem om. Men gamla staden är hur charmig som helst. Åtminstone var vårt intryck när vi satt på ett av torgen i kvällssolen och lyssnade på någon som spelade väldigt positivt. Ölen är givetvis lettisk. Den mörkare är lite sötare än den ljusa som är mer klassisk pilsnertyp.

Det var nära att vi missade denna upplevelse för när vi väl hade tagit oss till hotellet, parkerat och checkat in så var vi båda två redo att luta oss bakåt på sängarna och somna direkt. Vi bodde på Park Inn som tillhör Radisson-kedjan. Jag valde det för att det var ett relativt nybyggt hotell av affärsstuk det vill säga ungefär som något jag skulle kunnat hamna på med jobbet. €107 var kanske något över vår tänkta budget men jag var glad över att ha något bokat första natten.

Det skulle vara gott om parkering och på kartan såg det ut att ligga precis på andra sidan snedkabelbron. Men vi valde att lita på bilens GPS istället för Google maps, vilket ledde till att vi fick snurra runt ganska länge innan vi hittade till parkeringen som var underdimensionerad. För att göra en lång historia kort så anlände vi till hotellet samtidigt som alla andra och vi fick köa lääänge innan vi var incheckade. Men personalen var himla trevliga och svarade på alla våra frågor. De kom även upp på rummet och petade igång luftkonditioneringen. Givetvis genom att trycka på exakt samma knapp som vi redan provat fem gånger.

Sängarna lockade verkligen men om vi nu trasslat oss in i stan och kostat på oss att bo någorlunda nära gamla stan istället för någonstans på landet så skulle vi väl ändå hasa sig ut i kvällssolen? Sagt och gjort. Vi var för trötta för att promenera utan satte oss på en rälsbuss och åkte två hållplatser in till stan. Eftersom vi klev av vid en vallgrav hade vi koll på gamla stadens yttre gräns och drog oss ner mot vattnet. Det var med blytunga steg som vi släpade oss framåt. Vi behövde inte gå långt innan ett för ändamålet lämpligt torg uppenbarade sig. Tror det var Domkyrkotorget. En halvliter öl senare kände vi oss redo att traska runt och se lite mer av staden.

Vi såg flera torg men solnedgången lockade mig ner till vattnet. Bron fastnade på foto igen. Vi bestämde oss för att återvända till sängarna. Vi var nära en spårvagn som hade tät trafik. Bara att ge chauffören €2 var. Tillbaka till hotellet gick jag till baren och beställde en pizza med ruccola, olivolja och parmaskinka (€10). Pizzan och två öl fick följa med upp på hotellrummet. Några foton blev det inte av detta som var en av de bästa måltiderna hittills, alla mina fotoapparater låg på laddning.

chefstomaten

Last updated on augusti 1st, 2017 at 09:50 f m