Anderssjöåfallet i Tänndalen fotat med gråfilter på kameran

För några år sedan åkte jag omkring med min fotokompis Johan och fotade rinnande vatten i västra Sverige. Johan ställde upp sitt stativ och tog en eller två fantastiska bilder, medan jag studsade runt och tog ett helt gäng med halvskapliga på olika vattenfall.

Varje gång muttrade jag över att det enda objektiv som jag kunde ställa in på tillräckligt lång slutartid för att få till ”rinnande vatten”-effekt var makrot. Och det är 100 mm vilket betyder att jag oftast bara fick en närbild på någon liten del av vattenfallen, jag kunde aldrig dokumentera hela.

Anderssjöåfallet fotat med 35 mm objektiv.

Med filter kan man få längre slutartider

För att lösa detta köpte jag för några år sedan ett gråfilter hos Scandinavian photo. Med filter på objektivet kan man ha långa slutartider även på objektiv där man inte kan vrida bländaren till mini (vilket betyder högre tal). Bilderna i det här inlägget är antingen mobilbilder (t ex selfien) eller tagna med mitt Sigma 35 mm f1,4 art. Där är minsta bländare f16.

f5,6 och 1/560 sekund

Filtret har legat i fotoväskan ganska länge nu men när jag skulle fotografera vattenfallet i Röttle glömde jag det i bilen och när jag kom till Ramhultafallet i somras var det helt torrlagt.

f16 och 13 sekunders slutartid

Extra dag i fjällen ägnades åt Anderssjöåfallet

Senast igår skrev jag i min sammanfattning av en veckas byggarbetshandräckning i sommarfjällen att jag var på väg hem. Men jag ändrade mig och sköt upp resan en dag. Det betyder att jag kommer att komma till Täby ganska sent i förhållande till att jag ska vara på kontor imorgon bitti. Men jag hoppas att jag kan sova några timmar på bussen. I annat fall får det bli en tidig kväll i säng måndag. Det är värt att offra några timmars sömn för en extra dag i fjällen.

Härligt att strosa runt med kameran och testa olika inställningar.

Anderssjöåfallet i Tänndalen är lättillgängligt

Anderssjöåfallet ligger lättillgängligt vid riksväg 84 strax väster om Hamra. Det finns en parkering (där man ej får campa) och en naturrastplats med mulltoa och många sittplatser. När jag åkte förbi såg jag ett plakat att de har fjällandakt där måndag klockan 10.

Populär plats för fikakorgen.

Nära parkeringen startar trappor med 303 steg.

Praktiskt med trappor. Det finns en minimal stig som är närmare fallet, men den var för läskig för min smak.

Vattenfallet fortsätter långt upp

Jag vet att jag har fotat Anderssjöåfallet flera gånger tidigare. Jag trodde jag hade bloggat många gånger om vattenfallet ingick i min serie med ”samma motiv taget vid olika tillfällen”. Men när jag letar hittar jag bara ganska tråkiga vinterbilder här på Tomatsallad. En av mina bästa bilder har hamnat som månadens bild på min officiella sajt.

Något jag upptäckte igår var att fallet fortsätter mycket högre upp än jag tidigare kände till. Vid mina tidigare besök har jag knatat uppför trapporna och sedan vänt igen. Men nu fortsatte jag stigen uppåt och såg många små vattenfall längs vägen.

Jag stannade vid flera tillfällen och fotograferade. Ju längre upp jag kom, ju mer kläm fick jag på hur jag skulle ta fina bilder (tycker jag själv i varje fall).

Anderssjöarna där vattnet i ån kommer ifrån. Den här bilden är från en annan promenad.

Anderssjöåfalletturen går att vandra som en rundtur

Om man inte gillar att vända och ta samma väg ner igen går det att göra en kortare eller längre rundtur. Vid den kortare viker man av höger direkt efter trapporna. I den längre går man upp till bron där man vintertid åker skidor till Fjällnäs.

Vid Rappvallen man kan välja på att följa ett par nyanlagda leder uppåt på fjället, eller vika av ner mot parkeringen igen. Det är ungefär en kilometer från bron ner till parkeringen och min klocka mätte upp att jag gick 50 höjdmeter neråt.

Hade jag hade lite mer skaffning med mig hade jag gärna fortsatt uppåt på några av lederna men jag hade spenderat rätt lång tid med att flytta stativ och testa olika inställningar.

Det är väl skyltat och det finns många leder att välja på.

Mina filterbilder blev en smula konstiga

Jag är jätteglad att jag gick ut och testade mitt filter. Det är ställbart men ibland när jag provade det mörka läget blev det inte mörkt överallt, utan ljusare i kanterna. Jag får öva mer helt enkelt.

PS! Jag tror att jag fått kläm på det nu. Kolla in mina senaste bilder av Anderssjöåfallet!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 5th, 2021 at 04:18 e m