Kul med vikbar skärm på Canon EOS 60D

Min favoritfunktion på nya kameran, Canon EOS 60D, är just nu den utvikbara skärmen! När jag först läste om den tänkte jag att det var någon plojgrej som någon nissig designer hittat på för att efterlikna en filmkamera och göra att reklambilderna av kameran såg fräckare ut. Nu är jag frälst. Finessen är att man inte behöver lägga sig ner för att fotografera marknära ting. Vilket kan vara himla praktiskt om marken är både iskall och blöt. Så nu fotar jag bara ur markperspektiv.

Att fota med skärmen funkar ungefär som när man fotar med en kompaktkamera (det är dock inte pekskärm vilket förvirrade mig i början som vant mig vid badkameran!). Man tittar på skärmen, fokuserar på något och trycker av. Kameran blir också ungefär lika seg som en gammal kompaktkamera (medan om man siktar i sökaren så är kameran rätt rask). Enligt en av mina fotovänner så ska den så kallade liveview bara användas ihop med stativ. Varför vet jag inte men det lär tydligen stå så i manualen. Ska kolla upp det vilken dag som helst.

Dagens bildskörd är från Delsjön som fortfarande är isig men numera går det att gå på de flesta gångstigar (fördel). Mycket tacksam över att kunna stå på huk (snarare än ligga på mage) när jag tog dessa. Sedan förstår jag inte varför alla horisonter var så otroligt skeva, tycker jag borde kunna sett det när jag fotade (de är numera upprätade).

chefstomaten