Rivierans lyxigaste fruktbutik hittar du i Valbonne

Valbonne är känd för ett par saker. Sin gatuplan, sin boulebana och sin grönsakshandel. Allt är i toppskick. Gatuplanen med spikraka gränder är inspirerade av en romersk förläggning. I mitten finns ett soligt torg där restaurangerna är fullsatta vid lunch året runt. Runt omkring är det gott om småbutiker som säljer designade barnkläder, exklusiva delikatesser och inredningspresenter. Valbonne lär vara en av Rivierans rikaste byar med ett ansenligt inslag av engelsk lantadel och det syns i butiksutbudet.

Brague vid Valbonne

Valbonne ligger norr om Cannes som byggdes av britter en gång i tiden. Precis nedanför stadskärnan flyter floden Brague förbi på sin väg till Biot och sedan ner till Medelhavet. En aning uppströms på Brague ligger den stora boule-anläggning där Svenska Rivieraklubben spelar på torsdagar. Det var på den jag gjorde boulepremiär för många år sedan och sedan dess har jag spelat där någon gång vartannat eller vart tredje år. Dessa foton är tagna en sådan dag. M och jag åkte till Valbonne i förväg och tog ett varv med kameran i byn och åt sedan picknick i solen.

Dumanois Primeurs – Rivierans lyxigaste grönsaker

Mellan parkeringen och själva gamla stan ligger Dumanois Primeurs som är kända på hela Rivieran för sina fantastiska frukter – och för sina höga priser. På Google är recensionerna inte nådiga och ockerpris hör till de snällare omdömena. Bland de kunder jag pratat med är åsikten att man i stort sett får vad man betalar för. Priserna är tydligt skyltade.

Varje frukt eller grönsak är omsorgsfullt framdukad. Varje vindruvsklase ligger för sig själv individuellt framdukad vilket gör att varenda druva på en klase är fin att äta istället för att man får plocka bort ett gäng som blivit klämda. Vill man ha hjälp att hitta en ätmogen melon är det bara att fråga. Handlaren kan avgöra det genom att väga en melon i handen.

Hösten är svampsäsong

Melonsäsongen var sedan länge över när jag tog dessa foton. I Frankrike håller de hårdare på säsongerna för olika frukter och grönsaker än vi gör i Sverige. På hösten är det svampsäsong och denna novemberdag hade de svart trumpetsvamp, gula kantareller, trattkantareller, karl johan och en till som kanske var en blodriska.

Gula kantareller heter för övrigt girolles på franska medan trattkantarell heter chanterelle. Tyvärr missade jag kolla vad de andra svamparna heter för något. Jag såg nämligen en korg med små vita knölar som jag inte kände igen och var tvungen prata lite med Google. Det visade sig var kinaskocka eller kirogi, vilket verka vara något man kan odla ungefär som jordärtskockor.

Härligt att vara i Frankrike på hösten

Hösten är en favorittid att vara på Rivieran och just utbudet av frukt och grönsaker är en anledning till det. Jag har åtskilliga hyllningstexter om att handla på olika marknader. Vädret är också överlag behagligt i november. Visst kommer det skyfall emellanåt, men då kan man stanna inne och fila lite på nästa bok (eller läsa bok om man föredrar det).

Solhatt kan vara en mycket bra till lunch. Däremot gör man bäst i att sätta på sig en varm tröja eller två morgon och kväll.

En hög med hattar på torget i Valbonne.

PS! Har du sett mina nya menyer? Jag har lagt ner en massa timmar på att göra det lättare att hitta på Tomatsallad.

chefstomaten