Utflyktstips: Lärjeåns Kafé och Trädgårdar

Det var länge sedan jag kunde skriva ett genuint utflyktstips men idag vill jag helhjärtat föreslå alla som har behov av en oas för kropp och själ att sätta sig på spårvagnen till Lärjeåns Kafé och Trädgårdar. Jag har själv äntligen varit där. Jag hade hört talas om stället många gånger, jag hade läst om det i guideböcker och blivit tipsad. Och tänkt att dit måste jag åka någon dag. Sen. Jag hade av någon anledning fått för mig att det låg långt borta i ingenstans och att det var besvärligt att ta sig dit. Helt fel.

Lärjeån ligger precis utanför Angereds centrum, en kort promenad från spårvagnshållplats Angered. Nästan väl kort men det gör inget för sedan har man hela Lärjeåns dalgång att botanisera i. Ett lillepluttlandskap av böljande kullar, meandrande vatten och spännande träd.

Jag hamnade där lite av en slump. Jag hängde på Biologen och hennes kulturkamrat på utflykt till Angereds centrum.Vi knallade några varv i shoppingcentret (den biten kan man hoppa över) och gick sedan mot Lärjeån, trots att vi tänkte att de väl antagligen inte har öppet så här års och mitt i veckan. Men vi går dit ändå så vi får se var det ligger. Fel igen. De har öppet tisdag-söndag. Förutom att miljön är helt underbart avkopplande både inne i huvudbyggnaden och runt cafét så är det klart prisvärt. Dagens soppa för 45 kronor inklusive riktig gott hembakat bröd (sådant bröd där smöret smälter och man går dit och skär en skiva till). Kaffe ingick också. Fynd!

Cafébesök kombineras med fotopromenad i Lärjeåns dalgång

Biologen hade en körövning att passa men hon ersattes som sällskap av min skrivande kollega the Supercargo. Han driver just nu ett 365-bilder av Göteborg-projekt och är därmed i behov av fotopromenader. Själv är jag mest i behov av att hålla mig hemifrån 07-17 alla vardagar och fotopromenader betalar visserligen inte hyran men är annars ett trevligt tidsfördriv.

Vi valsade först runt lite grann i växthuset med våra kameror medan vi utbrast ”å vilken fantastisk bild”. I själva verket tog jag inte så fantastiska bilder för jag var inte tillräckligt noggrann utan körde med autofokus (vilket normalt skulle funka men jag har ju fått min kamera ommeckad lite). När vi lämnade växthuset tog det bara tio steg innan vi insåg att efter den senaste tidens regnande så fick vi nog välja mellan foton eller torra fötter. Vi valde såklart det tjippande alternativet.

Efter lite hjälp hittade vi rätt utfart för att komma till Storåsfallen. Det var helt surrealistiskt vackert att gå ner för den långa trappan i bäckravinen. Solen som glimmade till i gulgröna blad och så alla spångar täckta av blad. Kändes som vi var i en urskog och så var vi egentligen bara några stenkast från en spårvagnshållplats.

Har du inte varit där så finns det ingen ursäkt. Spårvagn 4, 8 eller 9 till Angereds centrum, gå rakt igenom och ut vid McDonalds (det är en del byggarbeten där), ta sikte på Angereds gymnasium och trädtoppar kommer att synas. De växer nere i dalgången. Det lär sedan gå att vandra olika långa sträckor längs dalgången och åka kollektivtrafik från andra platser. Detta ska jag testa en annan gång. När jag har gummistövlar på fötterna.

chefstomaten