Vykort från franska rivieran: från strandyoga till vinmässa

Här kommer ett vykort till dig som längtar ner till franska Rivieran! Alla foton är från i år (tack Kocken för lånen). Klicka på länkarna för att komma till längre texter och fler foton. Bilden överst är säkert mer än välbekant, det är gamla stan i Antibes. Tornet hör till Grimaldislottet som nuförtiden huserar verk av Picasso (lästips: Gå i Picassos fotspår).

Höstvindarna

Denna vecka har det blåst rejält i några dagar. Solen värmer inte riktigt lika gott som i oktober längre. Kite-surfarna på bilden njöt dock av novembervindarna. Udden i bakgrunden är Cap d’Antibes som jag vandrat runt många varv.

Morgonyoga på stranden

Som kontrast till den saltstänkta bilden ovan passar det väl bra med denna bild av Plage du Ponteil i Antibes? Den är tagen en septembermorgon. Stränder är som bekant inte bara badplatser utan också vardagsrum, träningsanläggning och allt annat däremellan.

Martyrtorget i Antibes

Förvandlingen av Martyrtorget i Antibes börjar bli klar. Så här såg det ut i juni i år. (Kika gärna in på länken för att se hur det såg ut för några år sedan samt läsa historien bakom torget).

Lokala produkter uppe vid fyren

En av mina favoritpromenader när jag är i Antibes är att traska upp till fyra La Garoupe högst upp på Cap d’Antibes. Jag har varit här och tittat på religiösa processioner och jag har varit här och tittat på nyårsfyrverkerier och bara varit här och vänt som motionsrunda. Jag har fikat och tjuvkikat på konstkurser men jag har aldrig sett en marknad som liknar denna i september i år. Då bullade försäljare upp lokalproducerade varor under pinjeträden.

Ostdisk på marknaden

De som tog över efter ostmannen på marknaden har aldrig fått lika långa köer (för att de hade en hel annan prisnivå) men de har en stor kyldisk med intressanta getostar.

Kryddhögarna är sig lika

Det är verkligen roligt att se att Antibes marknad Marché Provençal är sig lik. Det är kanske något färre stånd än före ni-vet-vad men det är många kvar. Jag är imponerad av kryddhandlarna som packar upp varenda morgon.

Fredagsmarknaden i Ventimiglia

Ventimiglia är känd för sin fredagsmarkanden som är den största på hela rivieran. På fredagar kantas gatorna i den moderna stadsdelen av marknadsstånd där man kan handla allt och lite till. Anda vardagar får man nöja sig med saluhallen som också är rejäl. Ventimiglia har också en trevlig gammal stadsdel på en kulle samt en hel del stränder. Det finns alltså många skäl att stanna till ett tag. För tågresenärer är Ventimiglia mest känd för att här byter man tåg. Det är ändstation för tågen mellan franska Grasse och italienska Ventimigila. Ventimiglia är en favorit som fick ett eget kapitel i guideboken Mitt Nice. Bilden är från oktober i år.

Vinmässan i Cagnes-sur-mer

I helgen som gick var det vinmässan på hippodromen utanför Cagnes-sur-mer. De allra flesta utställarna som brukar dyka upp på var på plats. Någon Champagnetillverkare meddelade sina kunder att de hade för mycket arbete på vingården för att hinna men många bekanta ansikten var där.

Det var höstens vykort från franska rivieran, välkommen tillbaka eller bläddra bland de 500 tidigare inläggen därifrån.

chefstomaten