Violfestivalen Fête des Violettes i Tourrettes sur Loup

Som utlovat kommer här en lockande rapport från [den numera insomnade bloggen] minfranskahylla som bor i violstaden Tourrettes-sur-Loup. Läs och njut!

På den fina bloggen tomatsallad har jag till min stora glädje fått möjlighet att gästblogga. Vad passar väl bättre då än att dela med sig av en stor årlig happening som går av stapeln en helg i början av mars i byn Tourrettes sur Loup, där jag bor. Ja, i år fick den tidigareläggas till helgen 22-23 februari på grund av det kommande franska kommunalvalet i mars för då har säkert borgmästaren (le maire) och andra i kommunhuset fullt upp med annat pyssel. För den stora violfestivalen kräver sitt engagemang från både kommun och affärsidkare, gallerister, skolor, idrottsklubbar och andra föreningar. De har bråda dagar med förberedelser och är fullt engagerade i byns stolthet och stora event, nämligen Fête des Violettes. Traditionen med denna årliga violfestival startade för över 60 år sedan.

Men hur blev Tourrettes sur Loup violstaden undrar ni kanske. Parfymstaden Grasse behövde blommor till sin stora parfymtillverkning och bergsterrasserna runtomkring här lämpade sig väldigt väl för odling av just viol, så för nästan 200 år sedan började många att odla. Förr fanns ett tjugotal odlare runtom här, men de är nu begränsade till fyra stycken. Sedan några år tillbaka finns också ett violmuseum, La Bastide aux Violettes, som visar vackra bilder från violskördar från förr, gamla redskap och annan kuriosa. Ett växthus finns i anslutning till museet, där de odlar violerna i hängande jordsäckar, praktiskt och lättplockat, inga krumma onda ryggar här, för all plockning sker för hand, även de som odlas på marken. Under maj, juni och juli plockas de gröna bladen och lämnas in för parfymtillverkning. Ja bladen alltså, inte blommorna som man kan tro.

Men blommorna behöver inte alls känna sig oönskade för det finns ingen hejd på vad man kan hitta på med dem. De skördas på vintern mellan oktober och mars och sätts samman i små söta väldoftande buketter (inte alldeles billiga med tanke på storleken). Man låter kandera dem för dekorationer på bakverk eller som en kul dekoration till champagnedrinken, man gör siropper och likörer, man kokar marmelader, man gör glass (mycket god, enligt mig), man smälter in dem i transparenta konstiga plastgrunkor, man smaksätter macarons m.m.

På fredagen före festivalen förbereds alla stånden på torget och under lördagen kan man gå runt och smaka av och inhandla en mängd olika delikatesser, inte bara violrelaterade. Man hittar ost, korv honung, bakverk, uppsydda heminredningsdetaljer, handmålat porslin och annat. Och butiksägarna pysslar med sina dekorationer i fantasifulla figurer utanför sina affärer med blommor som Tourrettes kommunen försett dem med.

På söndagen inför eftermiddagens kortege med blomsterklädda vagnar väller det in folk från när och fjärran. Italienare älskar nog festivaler, det är det språk som hörs mest i gränderna. Ett av årets tema för blomstervagnarna var OS och Sotji kunde man se. Byns skola hade gjort en stor varg och huset med de tre små grisarna, andra hade fantasifulla skapelser av diverse slag. Det är en härlig folkfest och alla går man ur huse. Och i år sken solen hela helgen och stämningen var hög.

Välkomna till violstaden på höjden!

Stort tack för denna lockande rapport! Följ gärna minfranskahylla för mer texter och bilder från denna vackra by.