100 kr i entré till Tjolöholms julmarknad!

entrén till en av husen Grävskopemaffian och Microsoftsekten verkar ha gått ihop för att verkligen testa mitt tålamod. Vad jag behöver är något som gör mig på bra humör. Typ en julmarknad. Terapishopping har ju funkat förr och jag gillar julmarknader. Särskilt de ätbara avdelningarna. Testa olika senapssorter, korvar, hemgjorda ostkakor och julbröd i långa banor. Ett och annat vackert julpynt och en och annan keramikpryl har fått följa med hem också. Mina Facebook-vänner minns kanske julrosen Magnus som var en följetong ett tag. Han fick ett äventyrligt liv innan han gick hädan.

Men betala 100 kronor i entré, är det jag som blivit snål eller är det rena rånet? Det är ju inte någon utställning utan en marknad (låt vara att det paraderar omkring en del personer klädda i tidstypiska kläder). Ovanpå inträdet ska det ju fikas och handlas.

slottsfolk Jag har bestämt för mig att sist jag var på jul på Tjolöholm (2009) så var det gratis entré. Pengar fick de istället in på en hyfsat saftig parkeringsavgift. Det tilltalade mig, det är ju miljömässigt bättre om folk stuvar in sig fem och fem i varje bil, eller cyklar. Särskilt bra belöna de sistnämnda med gratis entré. Men i år är parkeringen gratis och i gengäld kostar det 100 kronor per person att gå in. Är det värt det?

Enligt biologen som var där igår är det inte det. Så här säger hon. (Hon hade fått en gratisbiljett.)

Och det var ju bra, för jag hade inte varit så nöjd med att betala 100 kr för inträde. Har ju besökt en hel del marknader genom åren, och jag var inte så imponerad av Tjolöholm i år. De har visserligen en del gott i matväg, bröd, ost, korv, senap, grönkål, m.m. m.m. och förstås en del fint hantverk – men inte som förr, tycker jag. Men det är ju vacker miljö och stämning.

Fritz och It-konsulten ska åka dit i eftermiddag. Får se vad de säger. Själv nöjer jag mig med bilderna från senaste besöket. Blir faktiskt lite sugen på att åka dit när jag tittar på dem …

julstämning julmarknad på Tjolöholm mysiga ljussättningar

4 Comments for “100 kr i entré till Tjolöholms julmarknad!”

/Fritz

says:

Jag minns första gången jag var på julmarknad på Tjolöholm. Det var en magisk upplevelse. Mörkret, folket, utbudet och läget satte stämningen perfekt och jag fick känslan av att vara med i en av de där julfilmerna där allting bara andas jul.
Jag tror det här var någon gång i slutet på 90-talet och det tog några år innan jag kom tillbaks till Tjolöholm igen. Sedan dess har jag varit tillbaks flera gånger men den där känslan infann sig aldrig riktigt igen.
Största nerköpet var nog då de hade stängt hela slottet och bara hade marknad nere i de övriga husen. Numera har de återtagit en mindre del av slottet där några ständigt återkommande hantverkare verkar ha fått permanenta bord.

Jag vill minnas att det länge har varit överraskande snordyrt att gå in på Tjolöholm vilket kan tyckas är märkligt då det ju är en marknad där det är tänkt att man ska handla. Jag kan till viss del acceptera kostnaden som en inträdesbiljett till slottet men nu när just slottsdelen är väldigt begränsad känns det inte helt motiverat.
Jag kan tänka mig att priset är ett försök till en slags marknadsanpassning. Jul på Liseberg kostar t.ex. 90kr per person i inträde. Då måste man dock tänka på att på Liseberg får man ett mycket mer omfattande arrangemang med mer utsmyckning och mer upplevelser. Trots det tycker jag även att 90kr för Liseberg är onödigt dyrt.

Planen är som sagt att åka till Tjolöholm nu ikväll. Om jag tror att jag kommer bli nöjd? Inte alls.

says:

Jag hoppas du har fel och blir positivt överraskad!

Några av de svar jag fått på Facebook går också ut på att Tjolöholm alltid varit dyrt. Men jag envisas med att det var gratis (dyr p-avgift) 2009! Jag har skärskådat mina bilder och biljettkioskerna är exempelvis helt tomma. Däremot minns jag en svindyr och helt erbarmligt dålig trädgårdsmässa en gång, den har jag aldrig återvänt till.

När det gäller Liseberg så är det rätt liten (och tämligen usel) marknad och rätt mycket (vackert pyntad) park för pengarna. Dessutom ingår jul på Liseberg i deras årskort så bor man i Göteborg har man kanske redan betalt entrén.

Hoppas ni får en trevlig kväll på Tjolöholm. Du får gärna skicka några bilder till Tomatsallad!

Maria Siden

says:

Hej!

I år kom det över 20.000 besökare till Jul på Tjolöholms Slott! Och själva tycker vi att det här är den roligaste och bästa julmarknaden på många år! Vi är väldigt nöjda och glada med resultatet!

Självklart förstår vi era funderingar kring varför det behöver vara entré till julmarknadsområdet. Och jag förstår också att det vore härlig om hela slottet kunde vara öppet för besökare under julmarknaden.

För att svara på era funderingar, så tar tar vi entré till området för att annars skulle vi helt enkelt inte ha råd att arrangera julmarknaden. Det går åt flera månader i arbetstimmar att julpynta godset och göra alla förberedelser (byggnaderna används i normala fall till allt från sädeslagring till maskinhallar). Varför kan vi då inte ta ut de pengar som krävs av handlarna? Ja, i stora shoppingcentrum löser man naturligtvis detta genom att ta en rejäl hyra av de som säljer produkter i köpcentrat. De utställare som vi vill ha på Jul på Tjolöholms Slott är dock så småskaliga att de inte skulle komma om de var tvungna att betala tiotusentals kronor för att vara med på julmarknaden. Det skulle inte gå runt ekonomiskt för dem. Därför måste vi ta ut en entré av besökarna och det har vi gjort i många år (parkering har varit gratis lika länge). Priset är det samma som förra året, 80kr. Däremot var det i år frivilligt att också lämna ett bidrag på 20 kr till Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Det gjorde över 95% av våra fullbetalande gäster och den respons som vi har fått är helt fantastisk! Och eftersom besöksantalet bara ökar från år till år samtidigt som våra besöksundersökningar är väldigt positiva, så tror vi att julmarknaden kommer att leva kvar många år framöver!

När det gäller slottet, så stämmer det att endast den första våningen är helt öppen för besökare under julmarknaden. På det här våningsplanet finns också ett begränsat antal utställare. Slottets övre våningar är tillgängliga, men endast under en dramatiserad julvisning av slottet. Varför då? Jo, det är faktiskt så enkelt att räddningstjänsten har satt begränsningen att vi bara får ta in 200 besökare i slottet. Och när vi har mellan 3000-6000 besökare/dag under julmarknaden, så går det helt enkelt inte av att ha hela slottet öppet. Samma problem har de allra flesta julmarknader på slott – oftast är slottet helt stängt av säkerhetsskäl. Men vi ska givetvis fundera på detta och försöka göra slottet så tillgängligt och mysigt som vi bara kan!

Vi tar till oss era kommentarer och skulle gärna vilja se er på Jul på Tjolöholms Slott i framtiden! Hör gärna av er till mig så bjuder jag er på en slottsvisning och en fika i Storstugan, som tack för er feedback!

Vänligen,
Maria Sidén
vd, Tjolöholms Slott

Joanna

says:

Vad kul att få ett bra svar av självaste VD:n! Jag var där i fredags med mina två barn och det var som vanligt jättemysigt. Det jag gillade mest Mariannelunds karamellkokeris underbara godis och så att Åsa (tror jag hon heter) sjöng så vackert till pianoackompanjemang när vi klev in i slottet.
Det som var lite synd jämfört med förra året var att det var ont om goda ostar. Förra året köpte jag flera kilo.
En annan sak som jag reagerade på var att jag hade läst på hemsidan att inträdet var 80 kronor och ett frivilligt bidrag till sjukhuset kunde lämnas, men när jag kom sa killen jag skulle betala till ”Då blir det hundra kronor!”. Jag protesterade inte, men jag tycker egentligen som princip att han borde sagt att det kostar 80 kr och att man får lämna 20 om man vill. Det framkom inte alls. Jag tror att många med mig bara betalade det som p-vakten sa att det kostade; 100 kronor. Jag tror inte man kan säga att 95 % självmant valde att betala 20 kronor extra, faktiskt, men det var ju ändå bra att de gjorde det, för det går ju till något bra.
En helt annan sak som inte ledningen på Tjolöholm kan påverka; det var förhållande vis varmt och skönt väder i år jämfört med förra året!
Här skrev jag lite om vår tur till Jul på Tjolöholm:
http://joannasuniversum.blogspot.com/2011/11/jul-pa-tjoloholm.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.