3 x Galette des Rois

Helg + Frankrike = speciellt bakverk! Speciellt bakverk -> måste testas. För att försvåra livet för Chefstomaten så finns det en hel uppsjö med olika varianter av kakor till trettonhelgen. De kostar mellan €7,20 och €25 beroende på storlek och jag började bli lite bekymrad både över kostnaden och sockerintaget när jag hittade dessa mindre varianter för €3-5 styck. De två runda bullarna är förvisso inte lika snygga som sina större kusiner (snyggt dekorerade kransar) men hellre en liten bulle än en stor krans när okänd kaka ska testas.

Bullen längst till vänster har jag provat förut. Det är den provensalska varianten och i mitt tycke är den snyggast (i större version som krans) men tristast att äta. Den högra är en ny version jag inte lagt märke till tidigare. Den är precis som den vänstra baserad på brioche-deg men istället för kanderad frukt är den full med romdränkta russin.

Den platta är den nordfranska sort som är vanligast även i Antibes. Det är smördeg med fyllning. Vanligaste fyllningen är frangipane, en söt nötmassa men i år har jag sett praline, choklad och jordgubb också (ännu mer testning ett annat år alltså). De tre Galette des Rois på fotot handlade jag på nya eleganta ateljén Jean Luc Pelé som jag har lite blandad inställning till.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)