5 bilder från den nya stadsdelen i Malmö

Malmö är nuförtiden en del gammal skånsk småstadsbebyggelse och en del ultramodern arkitektur. I varje fall om jag räknar de delar av staden som jag tycker är intressanta. Det finns ju en hel radda med mer eller mindre trista förorter också, men de brukar jag sällan besöka. Det är särskilt området mellan Inre hamnen och Västra hamnen som växer så det knakar. De här fem bilderna är alla därifrån.

Tjänsteresa till Malmö

I veckan var jag i Malmö för en uppdragsgivares räkning och det var en ovanligt avslappnad resa. Vanligen så brukar resorna betyda att jag åker 05, kommer hem 23 och sedan ska upp tidigt dagen efter. Samt att mattiderna blir lite hur som helst. Det där med mattiderna stämde även denna gång, ena dagen åt jag lunch vid tio och nästa vid halv fyra, men jag var inte uppbokad varje minut av dagen. Detta beror mest på att två av fyra aktiviteter sköts upp till annat tillfälle, varpå det blev ganska mycket luft i kalendern. Större delen av den tiden ägnade jag mig åt det där sisyfos-arbetet att rensa i inkorgen, men jag hann också med att ströva runt i Malmö med kameran i hand. (Just ja, på tåget ner skickade jag min senaste bok till tryck).

Universitetet expanderar i den nya stadsdelen

Den första bilden är tagen rätt nära stationen i ett område som verkligen har fått en ansiktslyftning. Det har dykt upp en lång rad med konstverk längs kajkanterna. Den höga byggnaden är mitt hotell, Story (cool arkitektur och fräck utsikt men relativt spartansk frukost). Den lägre byggnaden är en av många byggnader som tillhör Malmö Universitetet. Vattenstrålarna utanför försökte jag fotografera både dagtid och kvällstid. På kvällen är de upplysta i olika gröna och blå nyanser, något jag gjorde tappra men inte särskilt lyckade försök att dokumentera. Jag får skylla på att jag var på väg hem efter en riktigt trevlig middag och nog hade för dåligt tålamod.

Startskottet för hamnens omvandling till stadsdel är nog mässan Bo01 i Västra hamnen. När jag bodde i Malmö satt jag ofta på trädäcken och tittade ut mot bron. Sedan dess är det ett obligatoriskt stopp varje gång jag är i Malmö. Jag brukar också ta en bild av Turning Torso. Den här versionen med solnedgång är tagen från Clarion Live Skybar. Malmö Live området erbjuder många intressanta miljöer för fotografen både inne och ute. Spegelselfien och det udda konstverket är båda därifrån. Lite osäker på om vi var i hotellobbyn eller konserthusfoajén.

Den sista bilden är på en av de upplysta kanalbroarna. Den här tycker jag är snyggast på bild men den som är lite närmare Live-området spelar musik. Det blev också en hel del bilder av universitetsbron nedanför mitt hotell.

Totalt sett ett trevligt besök i Malmö.

chefstomaten