7 tips för att vara en juste granne

Eftersom chefstomaten nyligen bröstade upp sig och skrev en lista med 7 säkra sätt att bli en pest-granne är det inte mer än rätt att kontra med en lista på hur man blir en uppskattad granne. Stegen är listade i ordning från enkla sätt att vara en juste granne till handlingarna som gör dig till en toppengranne.

  1. Var ingen psykopat. De pestigaste grannarna är de som saknar förståelse för andras perspektiv, inte kan stava till hänsyn och på fullaste allvar anser att de har större rätt än grannarna. Detta gäller allt från att ta för sig av gemensamma utrymmen till att inkräkta på grannarnas sfär, antingen fysiskt, med ljud eller att helt enkelt skicka över sina barn för att palla äpplen (autentiskt exempel jag lånat!).
  2. Håll dig, dina katt, hund, hamster, cigarettrök, ljud, bil, cykel… (ni fattar galoppen) till din sfär. Ditt hem är din borg, din grannes hem är din grannes borg. Om ni båda håller er till ert så minskar risken för friktion mellan er.
  3. Heja när ni ses! Alltid. Om grannen slutar heja på dig, fråga dig varför. Kanske är grannen i sin egen bubbla och missade dig, men det uteblivna hälsandet kan också bero på att personen är irriterad på något du gjort. Det kanske visar sig att du inte är medveten om att du stör grannen. Obs! Ifall grannen slutar heja på dig efter tre överklaganden av ditt bygglov och du ändå väljer att bygga, då behöver du inte fråga varför grannen hatar dig. Den grannsämjan är körd.
  4. Behandla dina grannar så som du vill att de ska behandla dig. Visa hänsyn, tänk och förvarna om du kommer hålla fest, skaffa en valp eller något annat som skulle kunna påverka dem. De allra flesta människor har överseende om de blir förvarnade. Och ifall grannarna har problem med exempelvis ljud kan de fly undan ifall du skulle ha fest. (Jag fick just en sådan förvarning-om-fest-lapp i brevlådan, jag tackade med att ge bort en bok).
  5. Dela med dig av frukt och grönsaker om du har ett överflöd. Det finns bara två lägen när det gäller fruktträd, antingen ger de nästan ingen frukt, eller så blir det så mycket att du får stå i veckor om du vill ta hand om det. Dela därför med dig till grannarna, så kanske du får något annat tillbaka. Byt plommon mot äpplen eller tvärtom.
  6. Be om hjälp. Behöver du någon som vattnar dina blommor eller tar in din post under någon period, be om hjälp. På så sätt gör du det lättare för din granne att i sin tur be dig om hjälp. Alla tjänar på att samarbeta med varandra och grannar har unika möjligheter att hjälpa varandra. Har grannen problem med sin bil, gå dit och fråga om hen behöver skjuts någonstans.
  7. Bjud in alla grannar på en fika, sopplunch eller liknande ibland. Det är toppen att alla i området får chansen att bekanta sig och lära sig vilka ansikten som hör hemma i området. Det är grannsamverkan på riktigt, ni kan hålla koll på området åt varandra. Något som gör det säkrare och trevligare för alla.

Sådär. Det är faktiskt enkelt att vara en bra granne. Kruxet är att pest-grannarna inte förstår ett ord av detta. Eller varför deras beteende stör grannarna. Det kan hända att de lider av någon form av Dunning-Kruger-effekten.

En chokladkaka till alla fina grannar jag haft genom åren! Några har jag fortfarande sporadisk kontakt med och träffar när jag får chansen.

BONUS! För guldstjärnor: skotta upp hela garageuppfarten fast det är tung blötsnö när du vet att grannen är på väg hem från en lång resa.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 3rd, 2019 at 11:56 f m