Bästa Vasaloppsträningen i Funäsdalen: Hållan – Tännäs

Nordic Ski Center i Funäsdalen-Bruksvallarna är ett mecka för längdåkare med 30 mil preparerade spår. Majoriteten av dessa är vackert kuperade. Inget fel i det men de första tio milen för säsongen brukar vara lite vingliga och då skippar jag helst alltför utmanande utförslöpor. Den som tränar inför Vasaloppet behöver också flack terräng för den viktiga stakträning.

Jag tycker att det bästa spåret för Vasaloppsträning, det är att parkera bilen vid Hållan och sedan staka iväg på transitspåret mot Tännäs. Inte hela vägen, utan bara till en raststuga som ligger på mitten. Där vänder man och stakar tillbaka genom tallskog och över myrar. Det är slakmotor, någon enstaka knix och resten flackt. Runt en och en halv till två mil tur och retur.

Detta är dessutom ett av de minst kända spåren i området och nästan alltid folktomt (kanske dumt skriva detta inlägg?).

Några varningar ska utfärdas. Spåret är relativt öppet och om det blåser eller snöar så driver spåret snabbt igen. Pulsa fram i snö tar längre tid än att åka skidor. Vintertid går solen ner tidigt och det gäller att ha marginal så man hinner hem innan det är mörkt. Jag och Fritz missade detta en gång och fick treva fram i mörker. Jag föll ömsom till höger, ömsom till vänster och hade stora problem att ta mig hem.

En annan varning utfärdas för att åka hela vägen till Tännäs (ca 2 mil). Det har jag gjort en enda gång, för många år sedan tillsammans med Kocken. Vi hade kanske otur för det var skogsavverkning just det året. Men vi fick gå med skidorna i handen långa sträckor. När vi äntligen kom till Tännäs var det kolmörkt. Vi ringde på hämtning och medan vi frös och väntade insåg vi hur långt det är mellan Tänndalen och Tännäs bilvägen.

Bilderna är från en kortare tur längs spåret den 11 januari 2012. Tagna med badkameran. Någonstans i något fotoarkiv har jag coola bilder med rimfrost härifrån. På den understa bilden syns Skarvarna i bakgrunden.

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)