Mer beröm för Mitt Nice – guiden över stekheta staden Nice (bildinlägg)

Ni som läser Mitt Nice fortsätter att glädja mig med mejl. Det här trillade in i inboxen häromveckan.

I går kväll kom vi hem efter fem dagar i Nice. Vi har varit i Nice förr men denna gången blev det blev det den bästa gången, tack var din fina bok ”Mitt Nice”

Tack Inger och Olle!

Nice är bästa staden med strand

Det är säsong för Nice-tips just nu. Förlaget lyfter fram Nice i sitt senaste nyhetsbrev och Reseguiden utnämner Nice till bästa staden med strand.

Som tack till er som skickar glada tillrop och inspiration för er som sitter hemma och planerar en resa så kommer här en del bilder från Nice. De är alla från en ganska mulen oktober-dag så inte på något sätt reklam-glassiga. Vilket jag tycker är lika bra, man kan bli lite mätt på sådana bilder.

Livsstilen är främsta attraktionen

Jag har garanterat skrivit detta förut, att franska Rivieran ska upplevas i ett behagligt tempo. Detta är inte resmålet där man flänger runt för att pricka av en lista med sevärdheter, det är livsstilen som är den största attraktionen. Man kan fråga sig varför man då ska köpa en guidebok (förlaget tyckte jag var lite knasig när jag envisades med att poängtera detta i min bok) men med guidebok får man reda på var man flanerar allra bäst.

I livsstilen ingår att hänga många timmar och titta på folk. De blå stolarna på stranden är ett givet ställe för detta (men de fastnade inte på bild just den dagen jag hämtat dessa bilder ifrån). Studera folk går utmärkt att göra på stora Grand Café du Lyon på huvudgatan (Avenue Jean Médecin), men deras bakverk kan man hoppa över. Det finns många mindre ställen med skojigare bakverk. Den på bilden nedanför var inte så dum. Den åt jag på ett café nere vid Operan. Där finns flera stycken caféer i det området som är trevliga.

Om vi stannar kvar uppe vid Nice Étoile så sprang jag över den här scenen när jag var senast i Nice. Det börjar bli en trend att flyglar ställs ut på flygplatser men lite nytt att hitta det på en gata tyckte jag.

Promenade du Paillon

Vi drar oss nerför Avenue Jean Médecin som med sina spårvagnar fungerar som nerv i staden. Vi kommer till Place Masséna som är hjärtat i Nice. Här kan man se det italienska och det engelska Nice mötas.

Dags för en fotofavorit, parken på båda sidor om Place Masséna. Promenade du Paillon är verkligen en hit med sitt stora vattenområde. Det är omväxlande en snygg vattenspegel och omväxlande olika fontäner. De här bilderna är som sagt tagna en mulen höstdag, i boken har jag en sommarbild.

Vieux Nice en annan favorit

Det är intressant att gamla staden i Nice en gång i tiden var ett område som varje besökare med självbevarelsedrift skydde som pesten. Numera kan Vieux Nice med sina charmiga gränder tävla med havet om att vara Nice främsta attraktion.

Jag ledsnar aldrig på att ströva runt i gamla staden med kameran i hand. Jag har hur många bilder som helst därifrån. Jag struntar också högaktningsfullt i om blomstermarknaden på Cours Saleya är en smula turistifierad. Skulle jag bo i Nice (jag bor när jag är på franska Rivieran i Antibes) så skulle jag handla mina grönsaker på Marché Libération ovanför centralen men blommorna nere i gamla stan. En god vän till mig gör alltid det.

Undrar hur många bilder av de här färgglada salterna jag publicerat genom åren? Eller av de pastellfärgade gränderna med och utan människor.

Vi avrundar med en bild tagen på en ganska tråkig bakgata. Men de här pizzabitarna såg väldigt goda ut. Det finns mycket gatumat i Nice.

Det var några snabba rader från Nice. Vad vill du läsa mer om?

 

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)