Brödfabriken mitt i charmiga Jonsereds fabriker

”På lördag ska jag åka till Brödfabriken i Jonsered, vill du följa med?”. Biologen bor mitt bland en massa bagerier så att hon åker ända till Jonsered för att handla bröd säger något om Brödfabriken tänkte jag.

Så efter lite funderande om jag hade tid svarade jag ja. Förutom att namnet Brödfabriken väcker nyfikenheten såg jag ett utmärkt tillfälle att fylla på mina utflyktstips runt Göteborg. Under pandemin var den listan en av mina mest besökta sidor. Intresset har mattats av men jag gillar att utöka samlingen ändå.

Bröden som var orsaken till resan fastnade inte på bild, men jag köpte ett veckans bröd som innehöll rostade rotsaker. Väl värt resan. När vi nu var här nöjde vi oss inte med att handla. Självklart måste man fika när man är på utflykt. Det finns ett par bord inne i själva bagerilokalen men de flesta sittplatser är utomhus under tak. Vi fick nöja oss med ståplats för vi hade prickat in melodikrysset.

Brödfabriken särskilt populär under melodikrysset

”På vågrätt åtta i högra delen av krysset söker vi förnamnet på en populär artist som”. När ledtrådarna ges i melodikrysset sänks ljudnivån markant utanför Brödfabriken, men så fort musiken spelas börjar sorlet igen. Lördag förmiddag är altanen utanför Brödfabriken full med människor som löser melodikrysset tillsammans.

Brödfabriken drivs av Eric Ericsson som tidigare är mest känd som skådespelare.

Brödfabriken slog upp portarna i våras och verkar ha blivit en omedelbar succé. Biologen berättade för mig att Eric Ericsson tillsammans med Nour El-Refai vann ett tv-program som heter Hela kändis-Sverige bakar 2022. Det programmet har helt obemärkt passerat min radar men Eric var väldigt trevlig att handla av.

Snygga kaffemuggar med nybryggt hantverkskaffe samt en fralla med skotsk cheddar och syrade grönsaker.

Lätt att ta sig till Brödfabriken och Jonsereds fabriker

Brödfabriken ligger alltså i Jonsereds fabriker och dit är det lätt att ta sig. Västtrafiks tåg susar hit på tio minuter och går två gånger i timmen lördagar. Jonsered ligger dessutom inom zon A så samma taxa som inom Göteborg. Sedan är det bara att traska över bron för att hamna rakt i fabriksområdet.

Västtrafik tåg på Jonsereds station.

Jonsereds fabriker började som textilindustri men är kanske mer känd för sina maskiner. Hembygdsföreningen har satt upp en skyltar som berättar om olika byggnaders tidigare liv.

Brödfabriken till höger

Många hus har fått nytt innehåll. Exempelvis har Poppels ölbryggeri flyttat hit när de växte ur sina gamla lokaler. Deras pub såg verkligt inbjudande ut och kan föranleda en till tur till Jonsered.

Vandringsleder, kloster och färska grönsaker

Det finns fler skäl att hoppa på tåget till Jonsered. Här finns ett kloster med gästhem, Jonsereds herrgård och vandringsleder av olika längd.

Finfina grönsaker från Ekåsen gård, bara att plocka och swisha.

Dessa får anstå till ett annat tillfälle. Detta blev en mycket kort paus från datorn för nu är det långa arbetsdagar. Min finfina utgivningsplan för nästa bok har nämligen havererat. Både den luftiga jag gjorde upp i februari och reservplanen jag gjorde upp i augusti. Orsaken är förseningar utanför min kontroll. Jag gör förvisso det allra mesta själv men är beroende av utomstående för vissa moment. Jag försöker verkligen att göra planer som innebär att arbetsuppgifterna kan göras i lugn och ro. De blir bättre då än om de ska göras i full panik efter deadline.

Bokar kantar vägen upp till Jonsereds herrgård

Förutom att förseningen innebär att jag missar större delen av julförsäljningen (som står för runt 70-90% av intäkterna för en sådan här bok) kostar det mig mycket tid och energi som jag kunde använt till annat. Det blir nämligen en hel del dubbelarbete. Normalt gör man saker i en viss ordning och när jag försöker förbereda för att det ska gå snabbare blir det gärna att jag får göra samma sak tre eller fem gånger. Så just nu är det arbetsdagar 05-21 sju dagar i veckan med någon liten promenad på mitten.

Bohusleden och Gotaled passerar Jonsereds fabriker.

När jag har lite mer tid skulle jag vilja testa några etapper av Gotaleden.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)