Byklevsfallet snyggt på ett annat sätt på sommaren

Flera av de bokprojekt jag pysslar med mer eller mindre aktivt har fotografier som en bärande ingrediens. Att ta bra bilder är nu inte bara att åka runt bland ställen man vill ha med och klicka av, man vill ju även fota dem i olika väder och årstider för att ha ett bildarkiv att välja bland. Variation är viktig i en bok. Det blir tjatigt om varenda bild är tagen med morgonljus i försommarskrud. Det är en anledning till att jag gillar att återvända till ställen jag besökt tidigare om och om igen. Det gör också att man kan fixa till saker som ”men varför tog jag inte ett steg åt vänster så att jag även fick med xxx i bilden”. Sedan är det också roligt att se hur ställen förändras, både med årstider och över åren.

Passerade Hunneberg på långtur

I helgen var jag ute på utflykt med Johan igen. Vi lämnade Göteborg vid 04 med bilen full av blixtrar, stativ och färgglada kläder. Planen var porträttbilder vid Silverfallet på Billingen utanför Skövde men där ösregnade det så blixtrarna fick stanna i bilen. Sedan snurrade vi runt i jakten på frukost. På Cirkle K i Lidköping fick vi tag i årets sämsta croissant. Men den var ändå bättre än den varma mackan och den halvbruna dryck som såldes som kaffe – det senare åkte i soporna odrucket. På Spiskupan på Hunneberg fick vi äntligen något ätligt i form av en helgbuffé (timmarna däremellan spenderade vi med att vandra runt ett stängt Läckö slott). På vägen från lunchen stannade vi till vid Byklevs vattenfall som vi senast besökte i våras. Eller om man nu kallar mars för vintras. Här är en länk till förra inlägget om Byklev på Hunneberg.

Närbild på vattenfallet

Jag försökte ur minnet ställa mig på exakt samma plats och fota åt ungefär samma håll som förra gången. Det är verkligen skillnad på vattenmängd!


Det är inget snack om saken vilken bild av detta par som kan kvala in i en bok.

Olika objektiv är bra till olika saker

För skojs skulle har jag även med ett till jämförelsepar där det är sommarbilden jag föredrar. Det beror till viss del på att det tittade fram en solglimt som gör sig fint i boklöven. Den stora skillnaden för mig är kamera och objektiv. De två gröna bilderna är båda tagna med storkamera och zoomobjektiv (24-105 mm). Vårens bilder är dock tagna med olika kameror. Översiktsbilden är en mobilbild. Jag tror att alla ser skillnaden på mobil och storkamera. Men jag ser även skillnad på de två bilderna med pinnen i vattenfallet. Den från i mars är tagen med mitt makro på ett stativ. Jag tycker att makrot levererar klart bättre bilder än zoomen. Vilket inte alls är konstigt, att välja objektiv är en ständig kompromiss. Fördelen med zoom är ju att jag kunde ta båda de gröna bilderna med zoomen istället för att plocka fram mobilen för vidvinkelbilder.Gillade du detta inlägg? Det innehåller många ämnen varav ett är samma motiv vid olika tillfällen.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)