Cykla Grand Canyon du Verdon inget för veklingar

För någon vecka sedan skrev jag om en resa mitt i vinter och snöglop till Grand Canyon du Verdon. En läsare skickade mig efteråt ett utdrag ur sin dagbok när han cyklade från Fredrikshavn till Korsika och passerade detta område. Jag skrattade gott när jag läste den och har fått lov av Rolf Sävström att bjuda på ett par smakprov.

Innan Rolf cyklade Corniche sublime längs Verdon cyklade han tvärs över alperna. Om detta skriver Rolf Sävström följande.

23 juli – Digne

Nu kan man väl säga att jag har cyklat över Alperna, nu när jag sitter på en trottoarservering i ett solhett Digne. Över Alperna precis som Hannibal, men han slapp väl trampa han, utan satt väl bekvämt och skumpade på ryggen av en elefant.

En fråga som naturligtvis inställer sig med jämna mellanrum är naturligtvis varför. Varför skulle Hannibal tåga över Alperna? Vart skulle han? Och hur om han dit från Kartago?

På förmiddagen gick färden genom nåt-så-in-i-helvete vackra trakter igen, runt en sjö – Lac de Serre-Poncon – och en flod- Ubaye. Men oj, vad jag fick klättra! Från 810 m till 1049 till 810 till 1333 men sedan bar det nedför till 608 meter i Digne. Fy satan vad det gick på slutet.

Detta har jag tagit med som introduktion och för att ge lite perspektiv. För dagen efter cyklade alltså Rolf längs den väg vi körde.

24 juli Comps-sur-Artuby

Hur dum får man vara? Här har jag i triumf kört över Alperna och inte fattat att bergen fortsätter. Dvs är man slug g l i d e r man ner till kusten i floddalar. Men i övermod skulle jag ta en sån där nåt-så-in-i-h-vacker väg. Visserligen såg vägen på kartan ut som ett mycket smärtsamt tarmvred, men jag tyckte inte att höjdskillnaderna verkade hiskeliga.

Varning! Ta aldrig, aldrig någonsin en väg med denna höjdprofil – lätt avläsbar på Michelinkartan för den som inte har huvudet under armen – ta aldrig denna höjdprofil, i alla fall inte i middagshetta: 608-593-741-485-734-633-680-523-1201-800-1090-898 meter över havet. Höjdskillnaderna kan tyckas försumbara, men två hundra meter kan innebära en brant backe på tre-fyra kilometer.

Nåja, in-i-h vackert var det.

Vem kan motstå vägar med namn som ”Grand Canyon du Verdon” och ”Corniche Sublime”?

Inte jag heller. Men tidvis greps jag av raseri mot den som hade projekterat och byggt denna idiotiska väg.

Av Rolf Sävström (1985)

Efter denna upplevelse var Rolf nöjd med cykling och satte sig på tåget hem till Stockholm. Hade Rolf läst Rough Guides beskrivning av vägen hade han kanske valt en annan väg och fortsatt till Korsika. (Men Rough guide utkom åtskilliga år efter hans utflykt.) Så här skriver de (min fetstil).

The entire circuit is 130 km long and it’s cycling country solely for the preternaturally fit. Even for drivers it’s hard work, as the hidden bends and hairpins in the road are perilous and, in July and August, so is the traffic.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)