En romersk sten i kyrkan i Tourrettes

Nu har jag grävt i fotoarkivet! Därmed är det dags att återvända till det roliga temat återanvändning av stora fina stenar. I Sverige är det tusenåriga runstenar som återanvänts och kan hittas inmurade exempelvis kyrkor. På franska Rivieran är det nästan dubbelt så gamla romerska stenar som återanvänds.

Spåren av romarna

Spåren av romarna är något som fascinerat mig länge, de dyker upp flera gånger i min debutbok Jakten på den perfekta puben och kan vara det kapitel i den kommande boken Strövtåg runt Antibes som jag lagt mest tid på. Därför lystrade jag självklart till lite extra i somras när jag hörde något om en romersk sten i Tourrettes. Det var under en trevlig lunch med bloggvännen Kerstin.

Efter vår lång lunch tassade vi därför iväg till byns lilla kyrka. Så här ser den ut inuti. Någon som kan gissa var stenen finns? En ledtråd är att den inte direkt är något man snubblar över om man inte vet var man ska leta.

Stenen finns nämligen bakom altaret. Det kändes lite sådär att kliva in där bakom men samtidigt ville jag absolut se stenen.

Det var lite för trångt för att få med hela stenen med makrot som var det objektiv som satt på kameran. Jag kände inte för att stå där bakom och byta objektiv. Jag försökte därför ta bilder med mobilen men det var så mörkt att de bilderna blev alldeles suddiga. Men här är i alla fall en närbild av en del av inskriptionen. Det lär stå något med guden Merkurius.

Jag avrundar med två andra bilder från besöket i Tourrettes.

Den här utsmyckningen på tornet är en provensalsk sed som heter något särskilt. När jag kommer på vad kanske det blir ett litet collage.

Inlägg 15/100 i #blogg100

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)