Favoritcafé i Antibes – Arts Thés Miss

Arts Thés Miss eller Artsthesmiss är mitt favoritcafé i Antibes vintertid. Som soltörstande svensk har jag lite svårt att sätta mig inomhus vår och höst, då lockar uteserveringar med spanläge mer men vintertid finns inget bättre än att skaka av sig regnet och krypa in på ett ombonat och mysigt café. Vilket är precis vad Arts Thés Miss är – perfekt för en stunds eftermiddagsfilosoferande.

Caféet ligger i en av de smala gränderna i vieil Antibes, Rue des Revenne i utkanten av det område där turister rör sig. (Ganska nära Le Cafe Jardin). Utifrån ser det kanske mer ut som ett galleri än café och det tog ett tag innan jag kom mig för att gå in.

Ägarinna står i högklackat bakom en upphöjd disk i ena änden av det lilla caféet. Där fixar hon till fräscha sallader eller gräddar florstunna crêpes.

Beställer man en kaffe serveras den med glas, vattenkaraff och en liten kaka (€1,80). Vill man slå på stort finns Café Gourmand. Då får man tre portioner bakverk och kaffe för €6,50. Liten varning utfärdas; tre bakverk och en espresso är lite skev fördelning mellan kaffe-sötsaker. Jag rekommenderar en Café Gourmand till två personer som också beställer några extra espresso (där det då ingår en kaka i varje espresso varför man kan sitta där och mumsa ett tag).

Vid lunch är det ofta knôkfullt. Minns inte priset mer än att jag tyckte det var överkomligt. Publiken är relativt ung med övervikt av ”kulturtyper”. På väggarna hänger konst till salu, det står coffee table böcker i fönstret och agavedrinkar finns på menyn. Inredningen går i bohemiskt rött och vitt. Den som kan sin IKEA-katalog kan pricka av de flesta av möblerna.

Vänta nu. IKEA!? Kan verkligen bohemiskt, kultur, mysigt och IKEA användas i samma blogginlägg? Det råder det kanske delade meningar om. Jag minns en bokbloggare som var särskilt upprörd över att jag i min debutbok associerade IKEA till hemtrevligt. Jag kan förstå om det framstå som märklig för den som aldrig bott utanför Sverige och associerar IKEA med skränande familjer i onepiece i milslånga köer under lönehelgerna. Men min debutbok Jakten på den perfekta puben utspelar sig i Wales och en av de saker jag försöker berätta om är hur ens värderingar förändras när man vistas länge i ett annat land. Jag illustrerade detta med IKEA och hur det kändes som att jag landat i en liten bit av Sverige när jag klev in genom dörrarna till den bekanta blå-gula ladan.

På Artthesmiss tror jag det snarare handlar om att fåtöljerna från IKEA är stoppade och att det helt enkelt är bekvämare sitta i stoppade fåtöljer än i de traditionella franska caféstolarna av plastrotting.

Detta var inlägg 14/100 i #blogg100-utmaningen (ett inlägg om dagen i 100 dagar). Mitt förra favoritcafé är Fleur de Café vid busstationen.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on juni 27th, 2015 at 03:52 e m