Fotohelg i Villa Ulvaklev i Ängelsberg

I helgen har jag gjort typ halva min bekantskapskrets avundsjuk genom att posta bilder från Villa Ulvaklev i sociala medier. Jag förstår delvis hur de känner sig för jag har också varit nyfiken när jag tidigare sett fotovänner posta bilder på den tornförsedda pampiga byggnaden. I helgen fick jag följa med och upptäckte att Ulvaklev ligger mitt i Bergslagen, i Ängelsberg. När jag nu varit där för första gången förstår jag att ifall man överhuvudtaget varit i Ängelsberg, då har man sett huset och blivit nyfiken. Jag kan rapportera att man inte blir mindre imponerad när man ser huset från insidan!

Kändisarkitekten Isac Gustaf Claesson

Villa Ulvaklev är ritat av Isac Gustaf Claesson. Han måste ha varit arkitekten på modet i slutet av 1800-talet. Han har nämligen ritat Östermalmstorgs saluhall, Nordiska museet, Hallwylska palatset, Mårbacka och tre villor i Ängelsberg.

Av de tre villorna i Ängelsberg tycker jag att Ulvaklev är pampigast men Hvilan och Odensnäs är inte så dumma de heller. Alla tre har runda torn – en detalj som kanske inte är helt praktiskt ihop med IKEA-möbler men som jag tycker bör bli standard i alla nybyggen. Förutom att runda torn är snygga utifrån är det trevligt att umgås i runda rum. Det går nog också bra att sova i dem. Det här sovrummet ligger på andra våningen i tornet.

Ängelsberg populärt besöksmål

En kort promenad i Ängelsberg avslöjar att det överlag finns många hus med rejält tilltagna proportioner där. Fler än jag hade förväntat mig i en pytteliten ort i Bergslagen. Flera av dem har varit pensionat men det finns också ett tidigare Elim-kapell och ett IOGT-hus.

Ängelsberg har historiskt sett lockat besökare av olika anledningar. För ett sekel sedan fanns här en konstnärskoloni, idag finns här en skulpturpark. En gång i tiden låg här ett stort oljeraffenaderi, nu finns här världens äldsta oljeraffenaderimuseum. En gång i tiden var det närbelägna bruket en stor arbetsgivare, nu är det ett världsarv. Bara tågstationen är sig lik, åtminstone utifrån. Inuti har någon klåfingrig individ rivit ut hela inredningen.

Ulvaklev byggdes till oljekung

Oljan är anledningen till att Ulvaklev byggdes. Mannen som beställde och betalade Ulvaklev hette Erik F. Zetterström. Om jag minns rätt från informationsbladet jag läste så hade han jobbat ihop sin förmögenhet själv. Tror han började som springpojke i Norberg. Villan var inte till honom själv utan till hans son Bengt. Pappan tyckte att sonen behövde en ståndsmässig bostad. Bengt var chef för Engelsbergs oljebolag som drev oljeraffenaderi på en ö i sjön Åmänningen. Ön som numera kallas för oljeön ligger precis mitt emot Ulvaklev.

Det är från sjösidan som villan är mest imponerande. En roddbåt ingår i villans utrustning och det är från den som den översta bilden av Ulvaklev är tagen. Om bilden inte är helt skarp så skyller jag på myggen som attackerade mina bara ben och gjorde det svårt att koncentrera sig på själva plåtandet.

Bengt som fick Ulvaklev i present var sjuklig och ägde den bara i knappt tjugo år. Efter hans död såldes det till lite olika privatpersoner, varav en hade travstall på ägorna. Så småningom köptes det av ett företag som heter Sirius. Det företaget låter sina anställda använda det. Eftersom det finns fjorton sängplatser och är ett hus som gjort för goda middagar är det perfekt att bjuda med sig vänner. Och det är så jag kom dit.

Gillar man fungerande kakelugnar och nationalromantik är Ulvaklev ett mecka. I paradrummen är kakelugnarna gröna och rikt ornamenterade, i övriga rum är de vita och släta.

Det finns dessutom stora fönster, runda fönster och roliga gluggar. Taken är egentligen värda ett eget inlägg – förutsatt att jag hade kommit mig för att fotografera dem. De här utsikten hade min kamera. Det är taket i barnkammaren där min kamera fick egen säng. Är man på fotohelg så är man :-).

Toaletterna och köket är moderna men i övrigt är det äldre stil som gäller i hela huset.

Nyfiken på vilka som var med på helgen? Här har jag efter åttiotolv försök lyckats länka in en bild av hela gänget. Gruppfotot är taget av Kicki Holmén och publicerat på Flickr.

FlickrMeet Ulvaklev

 

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)