Goda bullar på Kulturbageriet i Umeå

Umeå verkar vara en stad där man gillar sina caféer, sina mikrobryggerier och sitt läge. Nu såg jag visserligen bara staden i kolmörker men jag såg fint renoverade gamla byggnader, en fint ljussatt strandpromenad och ett ändamålsenligt nytt bibliotek. Samt mycket folk precis överallt.

Biblioteket besökte jag första kvällen. Det ligger nämligen i samma hus som caféet Kulturbageriet. En god vän tipsade mig om att Den franske bagaren Sebastien Boudet kallat det för ett av Sveriges bästa bagerier. Ni förstår att jag var tvungen att stega dit direkt.

Kardemummabullen var verkligen värd promenaden. Den var saftig, hade substans och en tydlig kardemummasmak. Kaffet däremot får de lite bakläxa på, det tyckte jag inte höll samma nivå. Stolarna lockade inte heller till någon långsittning direkt.

Det där med att halva anrättningen var toppklass var något som höll i sig. Jag åt middag på Lottas Krog & Pub som var i princip fullsatt. Jag valde det efter ett tips på twitter och för att de brygger sitt eget öl. När jag var där hade de två lager att välja bland. Jag valde Björkstadens vinterlager och den var riktigt god, för att vara en lager. Kycklingfajitasen jag åt till var däremot inget att skriva hem om. För att vara pubmat var den väl inte alltför illa även om det var mer minimajs än kyckling. Men jag är van vid maten på The Rover i Göteborg och därmed bortskämd.

Då var ändå middagen på Lottas ljusår bättre än den överkokta osaltade pastan jag åt till lunch dagen efter på Hotell Avenyn. Som tur var lyftes mitt intryck av Umeås kokkonst på Rost café där jag fikade en hommusmacka innan avfärd mot flygplatsen (där kaffet var värre än värst).

Avrundar med bilder från inflygningen till Umeå torsdag eftermiddag och så hur det såg ut fredag kväll när jag åkte hem igen. Jag skulle gärna se lite mer av Umeå i dagsljus.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)