Gustaviansk trädgård återskapas vid Rosenlunds herrgård i Jönköping

I Jönköping håller ett fält med finfin utsikt över Vättern på att förvandlas till en park med gustaviansk förlaga. Den blivande parken ligger bredvid Rosenlunds rosarium som länge varit ett trevligt ställe att ta en paus på under färden mellan Stockholm och Göteborg. Nu utökas området med nyrenoverad gustaviansk herrgård och en återskapad park. Parken kallas Posses park efter herrgårdens ägarfamilj när trädgården anlades. Trädgården har varit bortglömt i århundraden men hittades för några år sedan med hjälp av georadar.

I Rosenlunds rosarium växer flera hundra sorters rosor.

Arkeologerna letade egentligen efter ett torp och en gammal landsväg, men istället hittade de rester från parterrer och en gammal fiskdamm.

Trädgårdsarkeologer hittar gamla trädgårdar

Första gången jag hörde talas om att det finns människor som ägnar sig åt trädgårdsarkeologi var när jag läste boken Trädgården på Gäddeholm. Innan dess hade jag inte tänkt på att trädgårdar också kan falla i glömska och försvinna. Omsorgsfullt klippta häckar dör ut, gångar täcks över och orangerier rasar. Men spåren efter väggar och gångar blir kvar i marken, även om det växer gräs ovanpå. Dessa spår går att hitta med georadar.

Handlar det om trädgårdar runt slott och herrgårdar finns det dessutom ofta ritningar och anteckningar från generationer av trädgårdsmästare att studera. Tillsammans med kunskap om äldre sorters växter går det att göra en kvalificerad bild av hur en trädgård sett ut en gång i tiden.

Härunder har trädgårdsarkeologerna hittat spår efter en trädgård i fransk stil tack vare att jordlagret ej har rörts.

För att fortsätta min utvikning om boken om den försvunna trädgården vid Gäddeholm utanför Västerås så tyckte jag att boken var himla vacker när jag läste den för några år sedan. Då hade jag ingen aning om att jag idag skulle ha en bok formgiven av samma person! Nämligen Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm.

Nyanlagd rabatt nedanför Rosenlunds herrgård.

Nyrenoverade Rosenlunds herrgård

För att återgå till Jönköping så byggdes Rosenlunds herrgård av Gustav Mauritz Posse 1788. Parken som är på gång att återskapas ligger på den sidan av herrgården som vetter mot Jönköping. På andra sidan om herrgården låg när det begav sig en nyttoträdgård. Där ligger sedan 1978 ett rosarium.

Herrgården sedd från den sida där parken låg. Det är en sluttning ner mot Vättern vilket gjorde det perfekt för herrskapsfolket att stå och beundra den formella trädgården.

Idag ägs herrgården av kommunen och används som konferensavdelning. Huset är precis nyrenoverat och riktigt fint. Jätteroligt att huset används igen, istället för att stå där igenbommat. Dessutom är det alltid intressant att få möjlighet att gå in i gamla hus och se hur det ser ut. Det finns en ljudguide för den som vill veta mer om husets historia (jag har ej provat den).

Sommarcafé i Rosenlunds herrgård

2019 var det för första gången sommarcafé i bottenvåningen på herrgården. Caféet drevs i kommunens regi men sortimentet var detsamma som det café som tidigare drevs av en idrottsföreningen i stallbyggnaden på andra sidan av rosariet.

Jordgubbstårtan är kvar men den är inte sig lik.
Tidigare var det sommarcafé här, utanför stallbyggnaden. (Den stora bilden på hunden i boken är tagen här).
Entrén till caféet mitt på herrgården har ett trappsteg, men det finns en rullstolsanpassad entré på kortsidan.

Träff med Helene på caféet

Bilderna i det här inlägget är tagna tidigare i augusti när jag fikade på Rosenlunds herrgård tillsammans med Helene från Huskvarna. Helene är en av de som hjälpt mig med boken. Hon har kommit med förslag på ställen jag borde ta med och har faktagranskat delar av boken. Hon räddade mig exempelvis från att skriva Husqvarna med Q – vilket hade varit korrekt om boken getts ut före 1906.

Gillade du detta har jag ett par lästips. Är du intresserad av området, kika på bilder från mina andra besök på Rosenlunds rosarium. Ett annat område där äldre trädgårdar och byggnader återskapas är Gunnebo i Mölndal.

chefstomaten