Ny favorit: Jannesgården i Malung – ett högklassigt café

Jannesgården i Malung är lätt att snubbla över om man rör sig genom Dalarna och lätt att tycka om. I Malung går stora vägen rakt genom centrum, så som alla vägar gick innan man började bygga ringleder och ersätta affärsgator med gallerior. 

Mitt i smeten finns ett gammalt hus med snickarglädje från 1870-talet. Det var en gång gästgiveri och Malungs ståtligaste byggnad. Efter några år då det stått tomt stora delar av året har det fått nytt liv. Nu är det mitt nya favoritcafé för det kombinerar bra läge med goda produkter i vacker miljö.

kaffekopp på Jannesgården i Malung
En liten detalj är att det goda kaffet dricks i kaffekoppar i gammaldags stil. De finns i lite olika utförande men alla koppar och fat är rätt ihop-parade, inte huller om buller som det kan vara när det handlar om udda loppisfynd.

Jannesgården gelateria, bageri och café

Jannesgården slog upp portarna som café, gelateria och bageri sommaren 2021. De som driver det har bestämt sig för att inreda det med tidstypiska detaljer. När jag var där ett år efter öppnandet stod en lapp på en modern dörr att den var temporär i väntan på tidsenliga pardörrar.

Glassen provade jag aldrig men jag kan rapportera att ciabattan och kardemummabullen båda var fluffiga och lätta. Mackan hade precis lagom mängd fyllning av god kvalitet och bullen var inte bara fluffig utan saftig med perfekt avvägd mängd kardemumma. Jag letade i smakminnet men kom just nu inte på någon som kan tävla med dem. Kanske bullarna från Vete-katten i Stockholm?

Oscar II besökte Jannesgården när det var gästgiveri

Huset är från 1870-talet och räknades en gång som Malungs finaste byggnad. Då var det gästgiveri. Kung Oscar II var här 1892 för att inviga järnvägen och var imponerad av maten sägs det.

Huset blev senare hem åt en advokat vars ättlingar hade det som fritidshus. Det är så roligt att det öppnat upp för besökare så att det är fullt med folk igen. Huset i sig är rymligt men sväljer ändå begränsat antal sittande men det är gott om sittplatser på båda sidor om huset. Dessutom finns det parkering runt om. Mitt emot ligger Systembolaget. Med andra ord är detta en given vinnare för många resenärer. Öppet tisdag-söndag.

Interiörbild på Jannesgården i Malung. Detta är huvudrummet.
Kristallkronor och kakelugnar bidrar till charmen.

Perfekt stopp på vägen till fjällen

En gång i tiden var Malung känt som skinnområde men nu är det dansbandsveckan som sätter Malung på kartan. Då är det folkvimmel överallt. Men även om man inte har Malung som slutmål kan det hända att man har vägarna förbi för här möts E45 och väg 66 i en rondell med kurbits-inspirerad utsmyckning.

Jannesgården i Malung ligger med andra ord perfekt till för ett stopp för alla västkustbor som är på väg till eller från fjällen oavsett om det är Sälen, Vemdalen eller Funäsfjällen som är destinationen. Det har därför en given plats i mina Smultronställen mellan Göteborg och Funäsfjällen, en ny sida-möjlig-bok-underlag med tips (som när detta publiceras är påbörjad men fler bilder och texter finns).

Glad att jag sprang över Jannesgården

Det är faktiskt lite lustigt för på resan åt andra hållet stannade vi och bytte chaufför på parkeringen utanför Jannesgården och körde sedan till Sälen där det blev en avslagen fika i en galleria. Tänk om vi hade lyft blicken, sett caféskyltarna och gått in här istället. Jag undrade ett tag hur jag kunde ha missat detta café i alla år men det kan ju bero på att det är relativt nyöppnat. Överhuvudtaget får jag omvärdera Malung. Mitt intryck har varit att det är ganska bedagat ställe men så passerade jag under Dansbandsveckan och fick vänta vid varenda övergångsställe. Så roligt att Malung lever upp och nu finns det en till anledning att stanna året runt.

Har du varit där? Håller du med om att detta är en pärla fler borde ta chansen att upptäcka?

chefstomaten