Kvällspromenad längs muren i Antibes

Jag har kanske inte varit i varenda by längs Rivieran, men nästan. Efter en stund ser de till förvillelsen likadana ut: strandpromenad, parasoller och restauranger som skyltar med Moules Frites. Bara Antibes sticker ut ur denna likriktning med sitt slott, gamla stadskärna och höga murar mot vattnet.

Nu ska jag direkt säga att ifall man tänker ta sig fram på inlines (rullskidor?) så är en platt, bred och lång strandpromenad a la Promenade des Anglais (Nice) givetvis att föredra. Men jag som promenerar fot om fot tycker att Antibes erbjuder den perfekta kvällspromenaden.

Albert I av Monaco oceanograf och pacifist

Jag börjar oftast vid Place Albert 1er, avslutningen på paradgatan med samma namn. Dagtid är parken en samlingsplats för boulespelare, kvällstid är den övergiven. Namnet kommer från Albert I av Monaco. En pacifistisk lagd furste som hade ambitionen att vara neutral genom första världskriget. Efter att ha tjänstgjort i både franska och spanska flottan samt avverkat två äktenskap lär han nämligen ha varit en övertygad pacifist (historien förtäljer inte vilken av erfarenheterna som gjorde honom till pacifist).

Från Albert 1er har man en fin utsikt över Cap D’Antibes och fyren La Garoupe. Ett foto eller två senare vänder jag kosan österut. Första anhalt är en bastion som inrymmer ett arkeologisk museum. Det nyrenoverade taket på bastionen är bästa stället för att fota den klassiska vykortsbilden av Vieil Antibes. Lagom avstånd och man kommer upp en bit. Den perfekta tidpunkten är februari-mars, maximalt med snö på alptopparna i bakgrunden och klar luft.

Murarna försvarar mot lite allt möjligt

Murarna är ett perfekt promenadstråk och utmärkt skydd mot Medelhavet. Under den stora majstormen då vågorna gjorde späntved av strandrestauranger längs hela Rivieran blev man aningen saltstänkt i Antibes, inte mer. Nu byggdes de inte som vågbrytare utan som försvarsverk. Antibes har tillhört än den ena än den andra kungen, fursten, prinsen, biskopen eller hertigen genom åren.

Ett av de läckraste husen, med fantastisk utsikt (och likaledes fantastisk insyn) lär ägas av britter. Bakom det ligger eleganta restaurangen Les Vieux Mures (menyer från €44). Den högsta byggnaden är slottet. Byggt av Grimaldi på den tiden de monegaskiska furstarna ägde Antibes (de var tvungna att sälja Antibes till franska kungen Henri IV 1608). Numera inrymmer slottet ett Picassomuseum. Bredvid slottet sticker kyrkan som varit katedral nästan ut i vägen. Efter att man rundat den har man några gallerier på vänster hand  Rakt fram har man utsikt över i tur och ordning en liten strand, den stora hamnen Port Vauban och Fort Carré. Det är då dags att vika av in i gamla stan, leta reda på en trevlig uteservering och beställa en kaffe.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)