Mora – mer än bara Vasaloppet

Rubriken på detta inlägg är egentligen helt missvisande. För jag är bara i Mora en gång per år och då i samband med just Vasaloppet. Dagen före är en ganska stressig lördag när man kryssar mellan vallaförsäljare som tipsar om bästa kombinationen av just deras valla och snabbenergisäljarna som gör stora affärer. Själv undrar man vilka energikakor är minst läbbiga: jordgubb-yougurt eller banan-choklad? Spelar kanske inte så stor roll utan frågan är kanske snarare: vilka förpackningar kan man få upp med handskar och vilken sort klarar minusgrader bäst utan att förvandlas till stenhårda tandbrytande block? Och så den viktigaste frågan av alla: kan man lita på väderleksprognosen eller ej.

Stora delar av denna stress slapp jag undan i år som skadedrabbad skidklubbsfunktionär men oavsett syfte med besöket i Mora brukar jag alltid slita mig från valladiskussionerna och besöka två ställen.

Mora hemslöjd

Det första är Mora hemslöjd. Det är en riktigt trevlig butik där jag handlat många vackra ting, betydligt fler än i avsomnade Bohusslöjd i Göteborg. Några av mina favoritprylar är gedigna och vackra bruksföremål gjorda av en hantverkare med artistnamnet surolle (www.surolle.se). Men jag har också burit hem den klassiska dalahästen i olika format. En stor (vilken jag ärligt talat inte kan se någon praktiskt användning för) och sedan ett par små som dinglar i örhängen (de bringar tur och är därmed mycket användbara). Bilder på båda finns längre ner i inlägget.

Mora kaffestuga

Det andra måste-stället är Mora kaffestuga. Det ser inte så stort ut från utsidan och man möts alltid av en kö som känns hopplös men har man väl tagit sig förbi den flaskhalsen så finns det många små rum med olika inredning att sätta sig på. I år hamnade jag bredvid teveprofilen Rikard Olsson och hans fotograf som förberedde sig inför loppet, Rikard hade nog varit en sväng bland stånden för han laddade bl a upp med vitargo (klokt). Själv åt jag en traditionell saffranssemla. Ok, den är kanske inte så traditionell för semmeltraditionalister men det är tradition för mig att äta en lördagen före Vasaloppet.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on mars 20th, 2023 at 10:09 f m