Napoleons landstigning i Golfe Juan

I söndags firades 200-årsjubiléet av Napoleons landstigning i Golfe Juan. Jag var inte själv på plats men har lånat bilder av Anders Isaksson.

Golfe Juan är idag en badort mellan Cannes och Antibes vars långa sandstränder kantas av restauranger men för 200 år sedan var det en sömnig fiskeby. Ett perfekt ställe att landstiga på om man är en avsatt kejsare som flytt från fångenskap på Elba för att återta makten. Napoleon stannade inte särskilt länge i Golfe-Juan utan tågade tämligen raskt norrut rakt över bergen. Det blev början på den 100 dagarna som innehöll lidande, blodspillan och slutade i slaget vid Waterloo. Längs med stigarna som Napoleons här marscherade byggdes Route Napoleon som idag är en vacker om än rätt slingrig väg.

Korsikanen Napoleon på Rivieran

Landstigningen i Golfe-Juan 1 mars 1815 var på intet sätt Napoleons första besök på franska Rivieran, under sin raketartade karriär inom armen var han vid flera tillfällen stationerade i området. Han dyker därför upp både i Mitt Nice och i Strövtåg runt Antibes. För övrigt så föddes Napoleon bara ett år efter att Korsika blivit franskt territorium. Undrar sa flundran vad som hänt om han varit italiensk medborgare istället? Sug på den karamellen medan du tittar på detta bildspel. Hälften av bilderna är från Golfe Juan och den andra hälften från Cannes där Napoleon övernattade.

Tack Anders för lånet av bilderna!

Foto: Anders Isaksson på Destination Cannes.

Last updated on april 2nd, 2020 at 02:25 e m