Nikos Kazantzakis minnesplakett i Antibes

""Jag
Någon nämnde att Zorba hörde till hennes favoriter, både boken och filmen. Tyvärr minns jag inte riktigt vem det var. Den senaste veckan har varit rätt intensiv och jag har träffat en lång rad med nya människor som alla hade en egen spännande historia att berätta.

Att en bok om en grek kom upp i en konversation i Antibes är inte så udda eftersom bokens författare Nikos Kazantzakis under en period bodde i Villa Manolita i Antibes. Boken kan till och med delvis vara skriven här. Det finns en minnesplakett placerad ovanför en liten bänk i utkanten av frikommunen Safranier. Jag har gått förbi den otaliga gånger och alltid tyckt att det lilla hörnet ser så vilsamt ut.

Kommentaren om Zorba lockade mig att spana lite på nätet efter information. Hittade bland annat att greken, eller snarare kretensaren, Nikos Kazantzakis nominerades till Nobelpriset ett otal gånger. En gång förlorade han omröstningen mot Albert Camus med en enda röst. Även Camus har en Antibes-koppling, biblioteket har lånat hans namn.

Slutscenen i filmen Zorba är berömd. Efter att ha förlorat allt lär Zorba (Anthony Quinn) Basil (Alan Bates) dansa på en strand. Nätet är fullt med filmer med grupper som uppför dansen på gator med ledmotivet från filmen.

Jag hoppas ingenting
Jag fruktar ingenting
Jag är fri

Orden står på plaketten och lär även stå på författarens grav.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)