Nya åsnevinet tyvärr ett nedköp

Systembolagets utbud av viner från Côte du Rhône och Languedoc-Roussillon hör till mina bevakningsområden. Ibland gör jag även utflykter in i andra länder om vinerna innehåller syrah, mourvèdre och grenache – de druvor som jag specialstuderar för närvarande.

Jag skriver dock sällan om mina vinprovningar. Det beror mest på avsaknaden av bilder att illustrera det hela med. Men igår kom jag faktiskt ihåg att hämta storkameran och knäppte en bild av gårdagens två jämförelseobjekt: två årgångar av Mas Janeil Le Petit Pas. Därför kan jag även skriva en rad om dem.

Mas Janeil sticker inte längre ut med lila folie

Det går inte att missa att det kommit en ny årgång av det populära Lurton-vinet för flaskorna har fått ny färg på folie och etikett. Förut stack de ut i Systembolagets hylla med sin lila folie (ett tag var flaskorna dessutom inlindade i papp i den franska trikolorens färger). Numera är folien röd. Jag är mer förtjust i lila som färg betraktat så jag var avogt inställd till den nya årgången på förhand. Därför har jag avvaktat med testet tills jag kunde få hjälp med jämförelsen.

Skillnaden på årgång 2015 och 2016 av åsnevinet eller Mas Janeil Le Petit Pas är bland annat alkoholhalten. Den har sänkts 1%. Inte mig emot. Men vinet känns också sötare. Vi var inte överens om vi skulle kalla doften för blommigare eller fruktigare. Har man inget att jämföra med så gick det bra ihop med den fina biffen och kan fortfarande räknas som ett hyfsat vin för priset. Men efter ett tag blev det yngre vinet liksom jolmigare än dess äldre inkarnation.

Druvbyte?

Skillnaden på vinerna var tydligare när vi provade dem ihop med potatisen än köttet. Klyftpotatis av Amadine med olivolja och rejäla mängder vitlök är min standardkompis till viner från det här området. Lyfter de tillsammans är vinet ”rätt”.

Kan de ha ändrat om i druvblandningen? När jag googlar på vinet så kommer det upp olika bud om vad vinet egentligen innehåller. Systembolaget säger att syrah är huvuddruvan med stöd av grenache, carignan och mourvèdre. På andra ställen är grenache huvuddruvan och den sent mognande mourvèdre saknas.

Självklart kommer åsnevinet att få en ny chans när nya årgångar kommer. Vet ej om de klarade sig i den stora frostknäppen som förstörde stora delar av 2017 års odlingar i Rhônedalen.

chefstomaten