Picasso är begravd i Vauvenargues under Cézannes berg

I parken till det här slottet ligger Picasso begravd. Han köpte slottet för att fly Cannes där han blivit en turistattraktion och för att det ligger under Mount Ste-Victoire som Cézanne målat av många gånger. Vauvenargues ligger strax utanför Aix en Provence och varken slottets nuvarande ägare (Picassos styvdotter) eller byn verkar det minsta intresserade av att rida på Picasso-vågen.

Till skillnad från många andra orter där Picasso verkat. Antibes där Picasso bodde en vinter har exempelvis ett helt Picasso-museum och det går inte att missa om man besöker Mougins att Picasso hade sin studio där de sista tolv åren av sitt liv. Picasso lämnade nämligen Vauvenargues efter några år då hans fru tyckte det gamla slottet var för dragit.

Utsidan av slottet renoveras just nu. Om det betyder att slottet öppnar upp för besökare återstår att se. Det var öppet sommaren 2009 och 2010 och flera rum lär vara möblerade precis som när Picasso bodde där.

Jag har som sagt bara sett utsidan men tyckte att den här lyktstolpen var rätt rolig. Tittar ni noga på den översta bilden (klicka på den för större storlek) kan ni kanske ana någon moj på berget i bakgrunden. Det är det berömda Croix de Provence.

Här kan du följa med till fler platser i Picassos fotspår.

chefstomaten