Plage Gallice – sandstrand med kvällssol i Juan les Pins

Mina strandguider i Antibesområdet hör till Tomatsallads mest lästa inlägg så här års vilket motiverar att bygga på listan med en till strand på Juan les Pins-sidan. Jag skriver sandstrand i rubriken, vilket är en smula onödigt då i princip alla stränder i Antibes-les-Pins-området har den där typen av finkornigt underlag som är mjukt och lätt att gå på men som å andra sidan följer med hem i drivor i de välskakade handdukarna och mellan tårna. Men jag har fått frågan ibland och det är lika bra att vara tydlig.

Bakgrunden till att detta inläggs skrivs är ett mejl från Boel (som skriver vykort från Nice till familj och andra som vill läsa i bloggen Vårt franska kök). Några mejl senare och vi bestämde att mötas på stranden vid Port Gallice. Kul att prova en ny strand tänkte jag. När jag kom fram insåg jag att jag passerat stranden flera gånger fast aldrig på sommaren. Vintertid kan man promenera längs vattnet från Juan Les Pins genom Belles-Rives område och hamna på Plage Gallice, som då enbart är en besvärlig sträcka man ska ta sig igenom utan att få alltför mycket sand i skorna. I varje fall kan man gå den vägen om inte vågorna är för höga. Någonstans i ett av mina fotoarkiv har jag en bild på Kocken, hunden och vågor tagna här.

Obevakad strand med alla faciliteter

Dags att komma till väsentligheter. Plage Gallice ligger strax öster om Juan les Pins centrum mellan lyxhotellet Belles-Rives och småbåtshamnen Port Gallice. Stranden går att nå från båda dessa håll men är en doldis skyddad från vindar med pir på kortsidan och hög mur bakom ryggen. Piren är en del av småbåtshamnen och ett nöje är att titta på båtar som kommer och går. Det finns duschar i båda ändarna av stranden och i vanlig god ordning gott om soptunnor. Stranden är relativt rymlig men inte så stor att den har badvakt.

I hamnen Port Gallice finns en betalparkering med 500 platser. Om man parkerat bilen där så håller man sedan mot Juan les Pins och efter något som ser ut som ett varvsområde öppnar sig plötsligt ingången till stranden. Bredvid ingången ligger baren Le Bistingo som har toalett. Där kan man köpa öl, pinnglass, sallad, mackor eller pommes frites. Espressoindes 1.80.

Jag köpte mig en Magnum för €3.50 för jag lyckades med konststycket att skaffa mig skoskav på vägen till stranden. Vilket är något av en prestation för jag gick inte hela vägen hemifrån utan tog buss 2 upp till Eden-Roc på spetsen av Cap d’Antibes och gick den oerhört vackra vägen längs vattnet till stranden. Det tog en halvtimme.

Det jag gillade allra mest med Port Gallice var nog kvällssolen som glittrade magiskt vackert i vattnet. Och så var det roligt att prova en ny strand. Vattnet var inte så klart som på mindre stränder med Boels dotter Ingrid gjorde en del fynd under snorkling.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)