Röttle by, kvarnar och stig runt vattenfallet

Om man ätit lunch på Gyllene Uttern och känner för en promenad i svensk kulturhistoria, kan det vara läge att styra mot Röttle. Den idylliska byn ligger precis under Gyllene Uttern strax söder om Gränna. Byn med sina röda hus har växt upp runt ett vattenfall. Det enda som inte finns är fika så det behöver man ta med själv, antingen i en väska eller redan i magen.

Röttle sägs ha fått sitt namn efter den rytande forsen. Jag har stött på byn, dess kvarnar och vattenfall några gånger nu och bestämde mig för att åka dit under gårdagens researchresa eftersom det var jämnmulet. Jag tänkte att vattenfall kan jag fota även om solen gömt sig, medan många andra bilder som jag var ute efter kräver blå himmel. Nu var det kanske inte helt strategiskt att försöka fotografera vattenfall efter en historisk torkperiod. Det är bättre att pricka in vårfloden eller någon annan period med extra mycket vatten, men så långt tänkte jag inte. Inte heller tänkte jag på att få med mig all fotoutrustning från bilen…

Röttlestigen 1,2 km rundtur

För att börja från början så är nerfarten till Röttle strax efter Gyllene Utterns parkering. Vägen är smal och går brant neråt. Jag parkerade på första bästa parkeringsplats, tog mina pinaler och började gå Röttlestigen. Den ska vara 1,2 km. Min klocka mätte upp 1,8 men det beror nog mest på att jag yrade fram och tillbaka för att få bästa vinkeln när jag skulle fotografera vattenfallet. Klockan rapporterar också 47 höjdmeter, de flesta av dessa var på mer eller mindre smala trappor. Den här stigen är motsatsen till barnvagnsvänlig.

Färdas man till fots i området är sannolikheten stor att man kommer förbi Röttle. Jag såg skyltar med John Bauer-leden, Holavedsleden och Västanåleden. Samt en del pilgrimsmärken. Detta förutom den stig jag själv följde.

Min stig började med att gå rakt ner till Vättern. Sjön var faktiskt närmare än jag trodde. Den här bilden har blivit lite märkligt klippt,men det finns en liten hamn för roddbåtar samt något som såg ut som en badbar strand. Sedan vände stigen uppåt längs Röttleån.

Per Brahe d y anlade industri runt forsen

Per Brahe var 1600-talets industrimagnat i de här trakterna. Förutom att han byggde Brahehus och grundade Gränna så drog han igång rena industriverksamheten vid Röttle. Visserligen hade det legat kvarn här länge, men han utökade med pappersbruk, vantmakare, fällberedarstamp, kopparslagarhammare, krutstamp, borrbruk för musköttillverkning och polerkvarn.

Idag finns två kvarnar kvar. Den som ligger mest uppströms är Rasmus kvarn. Den är öppen för visningar efter midsommar. Jag läste någonstans att det går att köpa mjöl i kvarnen. Lite osäker på om den är malen på plats eller ej. Längre nedströms ligger Jerusalems kvarn. Det är däromkring de finaste bilderna på vattenfallet fås.

Glömde gråfiltret i bilen

För att ta bilder av vattenfall med den där ”rinnande vatten”-effekten krävs långa slutartider. För att detta ska gå utan att bilden blir alldeles vit behöver man rätt bländare eller hjälp av ett gråfilter. Jag har köpt ett sådant, men lämnade det i bilen. Det gjorde att jag inte kunde använda mitt 35 mm objektiv eftersom det är f 1.4 till 16. Makrot däremot har f 2,8 till 32.

Den ena bilden är tagen för hand med 35 mm objektivet. Automatiska inställningar. Den andra bilden är tagen från andra sidan av vattenfallet med makrot på stativ.

Röttle bryggeri

Jag avrundar med att skriva att jag gärna återvänder till Röttle. Exempelvis odlas där humle och bryggs öl. Även detta är något som har långa anor men är igång igen.

Det var vad jag hann skriva. Ska på något event på Museum of failure nu. Har du något att tillföra skriv gärna en kommentar!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)