Sigma 35 mm 1.4 art – sämsta impulsinköpet?

Min objektivpark utökades i fredags med ett Sigma 35 mm f1.4 från deras art-serie. Det var ett impulsinköp på Scandinavian Photo i Mölndal. Det vill säga, jag gick till butiken för att jag ville ha ett nytt objektiv, men jag hade bara luddiga idéer att det skulle komplettera mina nuvarande objektiv och vara ”bra”.

Blev rekommenderad Sigma

Scandinavian Photo är en trevlig butik, inte minst för att alla som jobbar där är fotonördar. Oavsett vem man får prata med så upplever jag dem som kunniga. Denna gång pratade jag med en kille som talade sig varmt för Sigmas art-serie när jag berättade vad jag har för kamerahus och för objektiv för övrigt.

Enligt killen i butiken levererar Sigmas art-serie knivskarpa bilder ner till f1,4. Objektiven är välbyggda till halva priset jämfört med Canons motsvarigheter. Det lät perfekt tyckte jag. Jag velade lite mellan 35 mm och 50 mm. Det senaste året har jag nästan enbart fotat med ett 50 mm och jag trivs med det men nu var det ju variation jag var ute efter så jag köpte 35 mm.

Gick hem, packade upp mitt gedigna objektiv med förtroendegivande tyngd och läste lysande recensioner på nätet. Det enda negativa med objektivet jag kunde hitta på nätet är att det ej är vädertätat. Det är onekligen ett minus med tanke på att varannan gång jag är ute och fotar så muttrar jag om blöta fötter. Vätan kommer inte alltid underifrån. Men i övrigt bara positiva saker. Somnade på mycket bra humör!

Sigma och Canon 6D mark II ej kompatibla

Glädjen över mitt nya objektiv var kortvarig. Vid lunchtid på lördagen visade det sig att det nya objektivet inte pratar med mitt nya kamerahus.

Det går att fotografera med den klassiska metoden med ögat mot sökaren. Men det går inte att fotografera via skärmen. Kamerahuset har alltså två sätt att fotografera på. Det klassiska sättet via sökaren är det som ska ge bäst skärpa och vara snabbast, men då kan jag bara fokusera mitt i bilden. Jag fotar därför ganska mycket med hjälp av den vikbara touch-skärmen. Dels kan jag då hålla kameran ovanför huvudet, nere på marken eller i andra vinklar och dels kan jag fokusera var som helst på skärmen.

Detta sätt fungerar ej med Sigma-objektivet. Varje gång jag trycker på avtryckaren får jag upp Err 70 och kameran låser sig. För att kunna starta om kameran måste jag plocka ut batteriet.

Känt firmware-problem

Jag googlade på detta och hittade ett antal trådar i något fotoforum. Jag är inte den enda som upplevt detta problem med Canon 6D2. Det verkar vara ett känt problem med firmware hos vissa objektiv och nackdelen med att köpa Sigma eller Tamron jämfört med Canon.

Av vad jag förstod så skickade Tamron ut en uppdatering för sina objektiv för tre månader sedan men något liknande har inte synts till för Sigma. Det är Sigma 35 mm och 50 mm som strular men inte 85 mm.

Det fanns idéer på hur man skulle få objektivet att fungera hjälpligt. Jag tycker det är lite surt med ett splitter nytt objektiv för 7385 kronor som inte fungerar på det kamerahus jag använder mest. Så jag tänker trava tillbaka till Scandinavian Photo på måndag morgon (och får därmed planera om min vecka för jag skulle vara i Stockholm imorgon).

Jämförelse med tre olika hus

Jag provade objektivet på några andra hus och det fungerar utmärkt att ta stillbilder med Canon 6D och Canon 7D. De två första bilderna är tagna i Borrås skåra och det är ärligt talat ganska utmanande miljö. Jag körde med det mesta i auto enligt principen: dyra objektiv brukar klara sig själva, det är de billiga som behöver manuella inställningar.

På den övre bilden sitter objektivet på Canon 6D mark II och om jag minns rätt har jag fokuspunkten i mitten.

På nästa bild har jag flyttat objektivet till det äldre huset Canon 6D och jag fotar med skärmen. Jag har lagt fokus nere på grenen.

Det tredje huset var inte med på samma utflykt. Här är en inomhusbild tagen med Canon 7D (minns ej vilken av 7:orna). Den har crop-sensor så här blir 35:an ett bra porträttobjektiv. Det påminner om det Sigma 30 mm f 1.4 jag hade en gång som jag kallade för kakobjektivet.

När jag fotograferade med nya kameran såg det ut som bilderna fick svarta ringar, detta var dock något som försvann när jag laddade in dem i datorn så det måste varit någon form av information.

 

chefstomaten