Skidorter och fort i norra Provence

Tomatsallads utsände (Kocken) har varit på utflykt i bergen norr om franska Rivieran, de alper som delvis tillhör samma departement som Antibes, Alpes Maritimes, och delvis granndepartementet Alpes-de-Haute-Provence.

Syftet med resan var att göra en utflykt och se sig om. Som mål sattes skidorten Auron. Jag bad att få lite bilder för att kunna skriva en rad. In i mejlkorgen trillade bilder från många delar av resan – utom just Auron. Den byn fastnade visst inte på bild men såg enligt uppgift ut ”som de flesta ski in-ski out-orter”: betong och inte speciellt lovande liftsystem.

Kocken tyckte istället att Val d’Allons såg mycket finare ut. Längre liftar och finare by. Inte heller här har jag fått några bildbevis från själva byn. Däremot har jag fått en dröse bilder från vägen upp och ner. Samt på en väg som var avstängd på grund av att det gått en lavin över vägen (ovan). De bilder som är tagna högst upp är från 2700 meter över havet.

Maj: badväder vid kusten och skidåkning i bergen

Bilderna är tagna under Kristi Himmelfärdshelgen, det vill säga i slutet av maj. Då var det grupper som åkte skidor i närheten av Val d’Allons. Det ser onekligen rätt trevligt ut.

Höjdskillnaderna mellan kusten och Alperna gör att flera årstider är tillgängliga samtidigt. I maj kan även badkrukor ta sig en simtur i Medelhavet medan andra åker skidor två och en halv timme därifrån. Eller så gör man som Kocken och åker emellan (dock hade de ej skidor med sig så de tittade bara på skidåkarna).

Colmars – pittoreska fort

Den enda by som fastnade på bild – och såg fantastiskt pittoresk ut – var Colmars. Jag kastade mig på telefonen för att få reda på allt vad de hade upplevt i denna gulliga ort. Svaret var: ingenting. Det var stendött.

Edit oktober 2018: Enligt Google är det svårt för den med elefanttummar att klicka på den här sidan på en mobilskärm. Jag har försökt att plocka bort samtliga bilder och skicka in sidan på analys igen men det tar sådan tid att jag inte orkar med. Är färdig att slänga hela tomatsallad i malpåse när skit-Google kommer med sådana meddelanden. När jag tittar på min mobil ser den här sidan alldeles utmärkt ut. Har haft responsiva teman i VÄLDIGT MÅNGA år.

chefstomaten