Söndagspicknick på ön St Honorat

St Honorat har ett eget kapitel i Strövtåg runt Antibes. Det är det befästa klostret som förärat ön denna ära. Tornet i vattenbrynet är också en av anledningarna till helgens återbesök. Jag är nämligen inte nöjd med mina bilder av kåken och därför passade det bra att åka ut till ön igen och göra ett nytt försök.

Om vi tar det här med foto först så är jag fortfarande inte nöjd. En molnbank svepte in precis när vi landsteg vilket gjorde bilderna vitmjölkiga. Denna molnbank försvann faktiskt sent på eftermiddagen. Hade jag bara hasat mig iväg och tagit fler bilder, från det jag kommit fram till är bästa vinkeln, istället för att köa en halvtimme till båten, så hade nog det här kapitlet varit klart för layout. Då hade jag väl i och för sig fått vänta en timme till nästa båt. Och vi hade redan väntat en extra timme för att jag skulle upp i tornet för att ta några till bilder.

Populärt att åka ut till ön sommartid

Förra gången jag besökte St Honorat åkte jag på höstkanten och då fick jag vänta flera timmar för jag prickade precis in båtens lunchpaus. Så här på sommaren kör de vid behov extraturer istället. Vi hade flyt och hann precis med en extrainsatt tur 10:30. Det kändes bra som kompensation för att vi fick vänta 43 minuter på bussen till Cannes.

Egentligen var jag inne på en svalkande båttur till St Marguerite, den större av Lerinöarna som ligger innanför St Honorat. Dit kan man åka från Juan les Pins förutom från Cannes. Jag har varit där förut men ville dubbelkolla att jag tycker att St Honorat är finare. Men M har inte varit på munkön tidigare så vi åkte dit. Inte mig emot, St Honorat är fortfarande riktigt fint.

Picknick är grejen

Förra gången jag var på ön var restaurangen La Tonnelle i princip folktom men den här gången var det högtryck. Kan bero både på att jag var där över lunch och under högsäsong. Vi lyckades efter mycket om och men köpa varsin kaffe i snackbaren och komma ut med dem därifrån också.

Vi var så nöjda att vi slapp ifrån kaoset eftersom vi gjort som merparten av besökarna och hade medhavd skaffning med oss. Vi hade rädat Monoprix dagen innan och kompletterat med korvar, ostar och lite annat smått och gott.

Runt om på ön, särskilt på den västra sidan, står det pick-nickbord utplacerade. Dessa kompletteras med många fallna aleppotallar som är utmärkta att sitta på. Vi körde tallvarianten vilket betyder att snygga bilder med hela picknicken uppdukad saknas. På bilden håller M i en burk med semitorkade körsbärstomater inlagda med feta och kalamateoliver. En av mina favoriter från Monoprix tillsammans med hommousen med kanderad citron.

Dyra endruvsviner

Något jag ångrat efter mitt förra besök är att jag inte provade munkarnas vin. Det finns randiga och rutiga skäl till att jag lät bli: priset. Men i efterhand önskar jag att jag hade provat. Det är ungefär hela anledningen till att jag denna gång till slut köpte en flaska. Det satt hårt inne och jag var inne i vinbutiken tre gånger innan jag till slut köpte en flaska av det minst dyra vinet för €26.

Det var inte bara priset som avgjorde att jag valde detta vita vin, utan också druvinnehållet. Det består till 75% av clairette som jag tycker är en intressant druva. Det var faktiskt det enda blanddruvevinet. Alla andra viner var endruvsviner. De hade även ett vin på en av mina favoritdruvor, den maffiga mourvèdre men det vinet kostade €125 kronor flaskan och det var liksom uteslutet på sin egen orimlighet.

Jag har ännu inte öppnat vinet ännu men gissar att priset till stor del motiveras av den skrala tillgången. Minns inte om det stod att vingårdarna är 4 eller 8 hektar totalt? Hela ön är 1,5 km lång och 400 meter bred så det är begränsade odlingsmöjligheter.

Deras chardonnay har tydligen serverats till topparna på G20-mötet och ett rödvin på syrah från gamla stockar hade också fått en del beröm så jag förutsätter att munkarna kan sin sak. Flaskan är i varje fall elegant med klostrets emblem.

Ska också notera att jag även denna gång såg en fasan bland vinrankorna samt att jag hittade en till vattenkran med dricksvatten. Den är perfekt placerad på hörnet av det moderna klostret om man är på väg till tornet.

Vinet var gott!

[Edit 2020]

Nu har jag provat vinet och det var gott. Har även provat deras syrah från gamla vinstockar för €40. Jag trodde att jag skulle säga att det inte var prisvärt men det var det.

Vitt vin gjort på Clairette och Chardonnay från munkarna på St Honorat. Doftar aprikos och var klart gott. €26.

Mer kunskap i editering räddade bilden

Edit 2024: Bilden jag tyckte var så misslyckad hamnade faktiskt senare på bokomslag till boken Upplev historiska Rivieran. Det krävdes en hel del arbete för att den skulle fungera. Ett tag funderade jag på om det inte skulle vara snabbare åka dit och ta en till bild men tornet renoverades just då och en stor lyftkran skulle inte förbättra det hela.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on februari 4th, 2024 at 09:11 f m