Svenska kanelbullar i Antibes

Blott Sverige svenska diskborstar har. Är du nyfiken på vad en utlandssvensk lägger i resväskan när han eller hon reser till franska Rivieran? Jag packar i alla fall extra suddar till diskborsten, glödlampor, svinto samt stearinljus. Den eminenta uppfinningen disksuddar är tydligen ett svenskt påfund, glödlampor är mycket billigare i Sverige, om fransmännen vet vad svinto är så har de gömt det väl och jag vill ha stinkfria ljus. Visserligen säljs det stearinljus på IKEA i Toulon men dit är det en bit.

Åt andra hållet packar jag ost, korv, vin och havssalt från Guerande i mån av plats. Men nu kan min packning lätta lite för det finns äkta svenska diskborstar (eller möjligen finska) att handla i Antibes. De säljs på Nordic Temptations. Den finsk-svenska affären ligger på 25 Rue Vuaban, inte så långt från torget med karusellen på.

Jag hade ätit deras kanelbullar förut (när Kocken hade köpt hem) och pratat något med Sari Niinikoski på Facebook men aldrig stoppat in näsan själv i butiken. Förrän häromveckan när jag  strövade in. Jag hade precis druckit kaffe men när jag kände doften av nybakade kanelbullar kunde jag inte motstå att fika en gång till.

Just kanelbullar är jag lite svag för, den här verkar ha blivit provsmakad innan jag ens hann fotografera den…

Sari Niinikoski och hennes man bakar allting själva och kanelbullarna har blivit en sådan succé att de bakar dem varje dag.

De driver också ett lånebibliotek för böcker på svenska och finska. Mot en mindre deposition och en ännu mindre administrativ avgift är det fritt fram att komplettera sin semesterläsning utan att tynga ner resväskan. Fiffigt.

 

chefstomaten