Foton av rivningshotade Tänndalens fjällgård med 1800-talsanor

Tänndalens fjällgård var under flera decennier hjärtat i Tänndalen tillsammans med grannen ovanför, nöjespalatset Hotell Tänninge. Fjällgården, eller Hotell Tänndalen som det står på en del skyltar, ligger mitt i den ursprungliga byn på solsidan med tjusig utsikt över Tänndalssjön. Läget är attraktivt än idag: skidbussen stannar utanför och det finns elljusspår och vandringsleder upp på Blomsterfjället runt knuten.

För ett par veckor sedan blev protesterna mot rivningen av Tänndalens fjällgård en riksnyhet. Aftonbladet skrev om en namninsamling för att rädda fjällgården. Jag tog en promenad dit med kameran häromdagen och träffade en mycket pratsam lokalbo med hund. Jag ska strax dela med mig av en del av de berättelser som han underhöll mig med.

Tänndalens fjällgård har anor från 1800-talet

Det var på 1940-talet som Ulla och Åke Granström startade gästgiveri här. Delar av anläggningen är äldre än så och består av återanvända hus. Den del av huvudbyggnaden som vetter in mot gårdstunet och den flygel som har klockstapel på taket är troligen från 1800-talet. Per Clarholm köpte dem för 5000 kr i Østerdalen 1921. Han flyttade dem till Tänndalen för att ha gården som jaktstuga. I Kavaljersflygeln fanns boende för kokerska och chaufför. Clarholm byggde för övrigt också Svanåstugan uppe på fjället (ligger vid Svanån högre upp än Svanåfallet).

Husen var på plats 1923. Det årtalet lär stå på öppna spisen enligt Björn Mörtberg som har gett mig den historiska bakgrunden. Tyvärr har jag inte varit inne i husen själv. Utsmyckningar i och runt husen är gjorda av Bror Marklund. Hans bror William som också var skulptör ska ha gjort totempolarna som inramar infarten. Kort sagt utgör byggnaderna ett stycke kulturhistoria.

Liv och rörelse mitt i Tänndalen

Under åren som hotell har anläggningen blivit större. Huvudbyggnaden fick en tillbyggnad som vetter mot vägen. Den är knuttimrad och rödmålad för att passa ihop med de äldre husen. I källaren fanns pool och gym. Nyare stuglängor ramar in gårdstunet. När jag var där var det enkelt räkna ut vilka som tillhörde anläggningen och vilka som är privata. De senare är bebodda och därmed är det skottat på uppfarterna.

Hade Tänndalen fjällgård fortfarande varit öppen hade de som bor i stuglängorna haft krypavstånd hem från baren. I sjuttio år var detta ett välbesökt ställe mitt i Tänndalen. En av mina följare på Instagram berättade att hon jobbat där.

Det var 1984-85. Mörtberg drev gården. Vi var 16 tjejer och en kille som var kock och vi bodde i personallängan. Roligaste tiden i mitt liv.

Lotta Wingbro

Fjällgården var inte bara ett vattenhål för gästande fjällälskare, utan också en mötesplats för bybor samt en arbetsgivare.

Förfaller fjällgården eller är den nyrenoverad?

Olika ägare drev Tänndalens fjällgård som hotell och restaurang fram till någon gång första decenniet på 2000-talet. Vad som hänt därefter är föremål för många rykten och spekulationer. En sak är i alla fall säker och det är att det inte varit öppet på många år. Att låta äldre hus förfalla i åratal är en klassisk metod som används på många håll i landet för att få byggnader i sådant skick att man kan få rivningstillstånd.

När jag var där och tog dessa foton mötte jag en pratsam man som pekade på taket på huvudbyggnaden. Där skvallrar en nybyggd takkupa om att helt ny ventilation är installerad. Golvet lär också vara helt nytt medan det inte finns något restaurangkök längre. Flera av bostadshusen lär också ha fått nya ytskick inomhus i närtid. Det sägs att de lokala företag som gjorde dessa arbeten aldrig fick betalt utan blev lurade med löften om att diverse olika storföretag var på gång investera i anläggningen för att använda dem som personalförmåner.

Ska bort för att ge plats åt lyxiga lägenheter

Nu har det dykt upp ett företag som säger sig äga anläggningen och vill riva alltihop. De har fått ja från Härjedalens kommun på sin ansökan. Företaget säger att de istället ska bygga ett femtiotal premiumlägenheter med underjordiskt garage, laddstationer och relaxavdelning. Lägenheterna ska vara hållbara och inspirerade av det dramatiska landskapet i denna ”avlägsna del av norra Sverige” (det vill säga en av Sveriges populäraste fjälldestinationer som för övrigt ligger söder om Sveriges mittpunkt, min kommentar).

Projektet marknadsförs med ett foto av ett dramatiskt berg vars taggiga utseende skvallrar om att det absolut inte är taget i den skandinaviska fjällkedjan. Bildsök visar att den är från Grand Teton i Wyoming. (Tydligen en trend att ”bättra på” svenska fjällen. Stugor vid Hamra säljs med bild som jag tror är en lift i Chamonix). Bildvalet inger inte mig förtroende.

Men har de finansiering?

Lokaltidningarna har grävt i bolagets ekonomi. Jag har bara gratisläst ingresserna, men det verkar finnas en del oklarheter runt finansieringen. Möjligen har företaget eller företagen skulder eller har belånat fastigheten kraftigt. Det verkar i varje fall tveksamt om de har nog pengar i kassan för att finansiera en rivning, än mindre att bygga några lyxlägenheter.

Frågan har ventilerats i diverse trådar i sociala medier. Sammantaget verkar inte alla företrädare för företaget ha det bästa ryktet lokalt. Enligt den pratsamme lokalbon finns det mycket som är skumt i den här grytan. Han nämnde en påbörjad grävning som lämnats halvfärdig.

Han nämnde också att förra vintern så började några kasta ut Carl Malmstens-möbler rakt ut i en container från Hotell Tänninge. Det stora kulturhistoriska värdet på det stället är inte byggnaden som sådan utan inventarierna, som nu verkar vara historia. (Hotell Tänninge kan du läsa mer om i boken Strövtåg i Funäsfjällen).

Stort engagemang för att bevara Tänndalens fjällgård

Många har engagerat sig för att rädda Tänndalen fjällgård. Emil Svensson arrangerade en namninsamling för att påverka kommunen men tyvärr godkände de rivningsansökan ändå. Jag har förvisso läst en del kommentarer på temat att det är lika bra att riva de förfallna byggnaderna och bygga nytt.

Problemet med lägenheter som bara är bebodda delar av året är att de aldrig kan bli en mötesplats mitt i byn, så som fjällgården var. Själva bygget ger förvisso en del arbetstillfällen, men de är tillfälliga och sedan står huslängorna där nedsläckta större delen av året. Centrum av byn blir stendöd. Säsongslägenheter passar bättre i området runt Hamra.

Pub, arbetsplatser och smålägenheter vore bättre

Det vore mycket bättre att hitta någon som kan tänka sig öppna en ny pub och restaurang i centrala Tänndalen. Det lär ha funnits en del intressenter. Någon backade ur på grund av kostnaderna att få dit ett fungerande restaurangkök enligt mannen med hunden. En annan fick nej på sitt bud att köpa huvudbyggnaden. Synd! Det vore mycket bättre för byn tycker jag. Dessutom skulle de kulturhistoriskt viktiga husen bli kvar. Jag är övertygad om att det lockar framtida besökare.

Huslängorna och Hotell Tänninge skulle kunna byggas om till billiga småbostäder som det är en skriande brist på. Kanske kan någon av flyglarna användas som kontorsplatser för digitala nomader som distansjobbar från fjällen? Det finns mycket som skulle vara mer attraktivt än fyra huslängor med dussinlägenheter.

Uppdatering 2023

Efter att jag skrev ovanstående har jag fått tag i mer information om husens historia. Detta har jag inkluderat i min bok Ett år i Härjedalsfjällen.

I november 2023 avslöjade Sveriges Radio att ägarbolaget tagits över av en svindlerimisstänkt britt. Webbsajterna som presenterade nybygget är också borta. Eftersom rivningstillståndet bara gäller i två års tid och det är lågkonjunktur just nu kommer byggnaderna med stor sannolikhet ej att rivas i denna vända. Men det händer heller inget positivt med dem.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on november 10th, 2023 at 06:25 f m