Utflyktstips: Wira bruk norr om Stockholm

Mitt under stormaktstiden anlades en vapensmedja vid Wiraån i Uppland för att förse den svenska armen med värjor, sablar och bajonetter. Arméns behov var stort och Claes Fleming utrustad med kungligt privilegium som av och till gav allehanda fördelar som ensamrätt och skattelättnader. Han värvade klingsmeder från Tyskland, järnmalm från Dannemora och satte igång. Det vill säga jag antar att han värvade någon mästersmed som skötte den dagliga ledningen eftersom han själv förutom ägare till det närbelägna godset också var amiral, riksråd och överståthållare och tämligen upptagen annorstädes.

Under 140 år, 1635 till 1775, var Wira bruk en viktig kugge i det svenska krigsmaskineriet. Fred är positivt för precis alla utom för vapensmeder men vid Wira bruk satt man inte sysslolös under fredsår utan då tillverkade smederna liar, yxor och knivar istället. Så småningom minskade efterfrågan även på dem och 1948 stängde Wira bruk.

Konstsmeder flyttar in på Wira bruk

Wira bruk har fått nytt liv som centrum för konstsmide. I butiken finns hur många tjusiga ljuskronor, ljusstakar och klädkrokar som helst. I tingshuset från 1700-talet är det café året om, sommartid utökas det med en kaffestuga i ett av många små röda hus. Det ordnas också många aktiviteter som Wira-spelen.

Det som lockade mig till Wira en snöig februarilördag var varken café, smidesljusstakar (även om man aldrig kan få för många sådana) eller historiens vingslag utan det rinnande vattnet. Jag var där på fotoutflykt med tre fotonördar.

Johan (den ende vars huvud jag inte kapat på bilden) har synts på tomatsallad förut. Så här års brukar vi ses i Rådaskogarna för att ta porträttbilder. Vi har också varit ute på olika fotoexpeditioner i Halland med tema rinnande vatten. Nu var han i Stockholm för att hälsa på andra vänner och jag följde med och testade det här med ledig lördag. I höstas var målet två lediga dagar per vecka men det helgprojektet har jag gett upp. Fixar jag någon helledig dag någon gång emellanåt får jag vara nöjd.

Uppdatering 2020

Givetvis hade bildspelet havererat. Nu har jag bytt till annat program, får se hur länge det funkar. Detta är annars en av mina favoriter bland Utflyktstips runt Stockholm. Jag tror att det är ännu bättre sommartid när restaurangen är öppen. De serverar bland annat en egen öl, WiraBira. Bara en sådan sak är värd ett besök. Uppdatering 2023. Bildspelet för mapp 184 utgått pga kritiskt fel som gjorde att hela sidan försvann.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)