Vad tror du att denna bok handlar om?

Jag behöver hjälp! Jag har kört fast med bokomslaget till Strövtåg runt Antibes. Jag har snart gjort hundra varianter. Jag har provat olika koncept (en stor bild, ett par bilder eller collage), olika typsnitt och bildkombinationer i många olika varianter. Jag har fått massor av bra synpunkter när jag lagt upp några (många) alternativ på Facebook. Framför allt har varenda variant fått någon anhängare. Eftersom alla omslag tilltalar någon så är antagligen inget helt tokfel ur attraktionssynpunkt. Men signalerar omslaget rätt saker? Speglar den innehållet?

Här är de tre nuvarande huvudkonkurrenterna. Om du såg dem på Adlibris eller i en bokhandel, vad skulle du gissa att boken handlade om? För er som hellre vill jämföra vilket omslag som du tycker passar bäst ihop med baksidestexten så har jag lagt senaste versionen av baksidestext allra längst ner.

antibe-12-april-hund   antibes-hatten-version-11-april_0

antibes-fem-bilder-i-format-12-april antibes-12-april

Klicka på bilderna för att titta på dem i något större storlek. De är dock skärmdumpar så inte så snygga i större format. De vita linjer som syns här och där ska självklart inte vara med i slutversionen.

Baksidestext: Strövtåg runt Antibes

Solmogna tomater, azurblått hav och sockersöta medeltida byar. Champagnedrinkar, populära stränder och krims-krams. Franska Rivieran har allt! Strövtåg runt Antibes tar dig med på en personlig resa i ord och bild bland romerska ruiner, dignande marknader och vandringsleder förbi lyxvillor eller genom ödsliga raviner. Hisnande vyer blandas med handfasta tips till dig som drömmer om att resa runt eller bo i någon av de sägenomspunna orterna på Côte d’Azur.

Edit: La till en fjärde bild!

7 Comments for “Vad tror du att denna bok handlar om?”

Theresia Hoglund

says:

Skit också.. skrev precis ett långt inlägg om dina framsidor och så kraschade min webbläsare.. Nåväl, försöker återge det igen.

Känner igen dilemmat att välja framsida.. har suttit med flera (privata) fotoböcker och velat.. och i ditt val är det ju såklart ännu viktigare att framsidan blir “rätt”.

Rent spontant gillar jag framsidan med hunden (nr 1) bäst! Den är lite humoristisk och jag gillar även att den är lite oskarp i bakgrunden, samt designen – upplägget med rubriken och småbilderna. Kanske dock att den inte speglar bokens innehåll korrekt.

Jag gillar som sagt även nr 2 med hon som vandrar på klippan, men det känns som den ger mer känsla av natur än kultur. Kanske om du byter ut någon av småbilderna mot någon mer “bybild” att det ändrar känslan. 

Framsida 3 (med tomaterna och borgen) tycker jag personligen är lite rörig och tråkig. Tror att det mest handlar om bildvalet dock och inte själva placeringen av dem.

Framsida 4 (med klippromenaden & båtarna) ger mer kulturell känsla än 2an tycker jag.. hur ser det ut om du
provar att byta ut båtarna mot toppbilden från hundboken (hus-siluetterna) ?

Jag gillar baksidestexten! Ser gärna att fler av de målande detaljerna som du tar upp där även finns med på framsidan. 

En annan tanke.. Är titeln bestämd? Personligen gillar jag underrubriker.. och om du tog fram något ur baksidestexten som
underrubrik så behöver inte bilderna tala för hela känslan med boken. Om du dessutom får in Cote Dazur eller Franska Rivieran i underrubriken så placerar du även ut Antibes på kartan för de som inte känner till staden.

says:

Hej Tess, 

Nu ska jag passa på och svara dig ordentligt! Många bra synpunkter du har kommit med. 

BILD 1 (hund nederst, rosa by överst). 
Jag tycker precis som du om denna, det är lite jag över det hela med en hund, en halv aubergine (den vänstra lila småbilden) osv. Samtidigt så är den kanske lite väl speciell. De som gillar den gillar den verkligen (en pratade om perfekt komposition med mera) men så är det en hög med människor som inte fattar den alls. Vad har hunden där att göra? Så kanske inte så taktiskt. 

BILD 2 (damen med hatt i storbild). Det här är det alternativ som varit med längst, eftersom det fått många röster. Det är enhetligt med en stor bild och bilden är lite ovanlig eftersom det är en person med. Det är mer klassiskt med en landskapsbild typ lavendelfält. Orsaken till att jag kämpat vidare för att ta fram ett bättre alternativ är just att jag är rädd att det uppfattas som mer natur än kultur. Jag har försökt byta miniatyrbilderna många varv och hur jag än beter mig så blir det en vandringsbok. 

BILD 3 (blå borg och tre gula bilder överst). Väldigt kul läsa din kommentar, eftersom jag fått intryck av att folk gillar den just pga bildvalet. Det blå blå, den krispiga grönskan och det varma gula. Samt den tydliga titeln. Själv tilltalas jag av färgerna och tydligheten men den är för opersonlig.

BILD 4 (båtar överst, vandrare i hatt nederst)
Fyran är ett försök att ta det bästa från alla tidigare alternativ. Skriva titel och namn i vitt på ett svart band för läslighetens skull (fast inte lägga det helt symmetriskt), vandraren på klipporna för dess ovanlighets skull och sedan la jag till en rad med små bilder för att bredda bokens innehåll. Fast jag la dem på ryggsidan. Men det är något med den kompositionen som inte är riktigt hemma. Båtbilderna är kvalitetsmässigt bättre (skarpare) än det rosa byn (som nog inte ska tryckas i riktigt den storleken). Underrubriker var ju en bra idé. Jag har helt glömt att det brukar vara mer text på ett bokomslag. Men jag vill å andra sidan inte solka ned sidan med en massa recensioner el liknande 

Jag får klura vidare. 

Tack för hjälpen! 

says:

Lägg upp den senaste fina här också, så blir det enklare att jämföra! Håller med om att några detaljer ur baksidestexten gärna får återspeglas i framsidan. Men det kan ju göras på två sätt: antingen tar man t.ex. en bild på tomater till framsidan, eller så ändrar man tomater till citroner på baksidan. 🙂

says:

Först undrade jag vad du menade, senaste varianten var ju här. Men så kom jag på att den du gillade, den hade bara gula småbilder i vänster “kolumn”, jag provade sedan en variation och det är den, ännu nyare som ligger här (fast den förra var nog bättre). 

Ska fundera på det där med citroner och tomater. Jag har testat båda varianterna till framsidan. Tomater är bra  om ryggsäcken är med, och tomaten läggs i andra änden av omslaget. I annat fall är citron bättre. Sedan är ju frågan om man ska ha citron på träd, citron för sig eller kanderade citroner på en marknad…. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.