Vett och etikett på flyg

På förekommen anledning kommer här ett inlägg om vett och etikett i samband med flygning. Varje gång jag kliver ombord ett flygplan tänker jag att det är dags att Chefstomaten ryter till och styr upp saker och ting.

  1. Flygplan är byggda med bagageutrymme av en anledning. Om du har mer än en (1) väska checka in den största. Även om det kostar 90 spänn. Det är ingen mänsklig rättighet att krossa medpassagerarnas jackor, kappor och kameraväskor för att du är för snål för att checka in din väska.
  2. Om du trots allt envisas med att bära ombord ett halvt flyttlass så får du åtminstone använda utrymmet framför dina fötter till en del av kassarna. Hyllan ovanför sätena är avpassat för en väska per passagerare. En som i uno, one, une, ein. Finurligt nog exakt samma antal som du fick bära med dig ombord.
  3. Följ eventuella instruktioner vid ombordstigning. Om personalen säger att de tänker lasta planet med de bakre raderna först, ställ dig inte först i kön om du har sittplats på rad fem.
  4. Om både främre och bakre dörren är öppen, läs på skylten och gå till rätt dörr. Det betyder att om du ska sitta längst bak går du in i den bakre dörren och om du sitter på den främre halvan går du in i den främre dörren. Comprendre?
  5. När du kommit in i planet, gå till din rad och ta ett steg åt sidan och släpp fram de som kommer bakifrån. Om du inte gör det av någon annan anledning, gör det för din egen skull. Det ökar nämligen sannolikheten att planet hinner med sin start-slot. På vältrafikerade flygplatser kan det bli långa väntetider om ni missar er. Tänk att ditt beteende faktiskt kan påverka om planet kommer fram i tid.
  6. Kliv aldrig någonsin ombord på ett flygplan med en hund eller katt om du inte har bokat plats för djuret. På ditt flyg kan det finnas någon som behöver uppsöka sjukhus om han eller hon vistas några minuter i samma luft som din älskling.
  7. Tänker du avnjuta ett nytt datorspel under resan? Kul för dig men glöm inte att stänga av ljudet. Eller använd hörlurar som inte sprider ljudet. Ett par timmar med oönskat poff-dink-skrammel-pjonk kan göra den mest timida resenär mordlysten.
  8. Bara för att det är tekniskt möjligt att fälla stolsätet bakåt betyder inte att det är lämpligt att göra det. Och om du ändå tänker göra det, kasta ett öga bakåt först och kolla om du kommer välta vinglas eller krossa datorskärmar i din jakt på komfort.
  9. Till sist ett råd särskilt för medelålders män; armstöden är gränsen mellan ditt säte och nästa säte. Gränsen sträcker sig även mot golvet – håll ihop benen!

Bonustips

Köp en våg och väg din väska innan avfärd till flygplatsen. Det finns behändiga vågar som bara är en krok och ett handtag. En vanlig gräns för incheckat bagage är 20 kg och för handbagage 10 kg. Fler och fler flygbolag väger väskorna för att se att dessa gränser efterlevs. Det är roligare att plocka ur grejer hemma än på flygplatsen (jag har provat).

Vätskor, knivar och kylvaror i den incheckade väskan medan mediciner och värdesaker är bättre att ha i handbagaget. Förresten behöver inte handbagage nödvändigtvis vara en kabinväska, det kan med fördel delas upp i två mindre väskor. (Dock har jag råkat ut för nitiska tjänstemän i Manchester som vägrade släppa ombord kombinationen liten handväska plus datorfodral eftersom det var två kollin medan resväskor var ok oavsett storlek).

Om du lägger ditt ytterplagg i en väska innan du stuvar upp det på hatthyllan så är den skyddad när de som kommer sist ska försöka pressa in sina kabinväskor, väskor som du inte vet var de rullat.

Trevlig resa!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Last updated on september 14th, 2017 at 03:53 e m