Vikingamarknad under Runrikets dag 2017

Helgen 20-21 maj 2017 var det dags för Runrikets dag igen i Täby och Vallentuna. Förra året missade jag det hela för finvovven blev på äldre dagar stressad av folksamlingar så för hans skull hoppade jag över Runrikets dag och tog en långpromenad med Hårfagre istället. På sätt och vis hade vi en egen Runrikets dag för vi fikade på en runristning.

I år hade jag inga fyrbeningar att ta hänsyn till utan styrde pansarkryssaren mot Vallentuna där det var Vikingamarknad. Så här stod det i programmet.

Res tillbaka till vikingatiden och upplev en helg fylld med aktiviteter för stora och små! Besök vikingarnas lägerplats och marknad. Prova på olika hantverk och att ro och segla vikingabåt på Vallentunasjön. Trolleri med Arkadia, musik med riksspelman Per Runberg och kulturskoleelever, pilgrimsvandringar, föredrag och mycket annat skoj.

Lurad av det ljumma fredagsvädret att tro att sommaren anlänt var jag klädd för en helt annan väderlek än den iskalla vind som drog runt Vallentuna kyrka. Så jag stannade inte speciellt länge. Det blev några bilder i varje fall innan jag drog mig tillbaka till bilen.

På sitt sätt är det lite lustigt att detta inlägg blir mest bilder och lite text. Från Runrikets dag årgång 2015 skrev jag en lång text med en del av infon jag plockade upp under en 90 minuter guidning av utgrävningarna vid Broby Bro. Den texten är det nästan inga bilder i. Om två år kan kanske Tomatsallads läsare förvänta sig ett fylligt reportage med både bilder och text.

Då kanske jag följer med på någon av de guidade turerna. Eller testar att ro vikingabåt, skjuta med pilbåge (har jag förvisso gjort förr via något av mina museijobb) eller kanske shoppar lite nya smycken. Pilgrimsvandring lät också intressant.

I år var det inga guidningar av årets utgrävningar. Orsaken är att årets utgrävningar sker någonstans som är svårtillgänglig att ta sig till och med dåliga parkeringsmöjligheter. I Arningetrakten. Detta vet jag för jag läser Fornminnesnytt som Täby Hembygdsförening producerar. Tidningen finns på nätet.

Jag var inte ensam om att fotografera vikingamarknaden som var större än jag hade väntat mig.

chefstomaten