1500 inlägg-jubileum på Tomatsallad

Mitt senaste inlägg, Stolletornet på Safjället, var det femtonhundrade inlägget som publicerades på Tomatsallad! 1500 blogginlägg är groteskt mycket. En del, särskilt de första, är ganska korta. Men det finns också texter som jag lagt ner flera dagar på att skriva. Den vår som jag deltog i #blogg100, det vill säga publicerade ett inlägg om dagen hundra dagar i sträck, fick jag inte mycket gjort förutom att blogga.

När jag började blogga var jag en riktigt långsam skribent. Jag tänkte igenom varje mening länge. Idag kastar jag ihop texter i rasande takt. Det har jag stor nytta av. Nuförtiden tar jag en del uppdrag där det ingår att skriva. Det är rätt populärt bland uppdragsgivarna att jag kan sno ihop en text och publicera snabbt. Det är inte så dumt även om jag fortfarande hävdar att jag är en betydligt bättre ledare, utbildare och föreläsare, än jag är skribent.

trattkantarell
Alla blogginlägg blir snyggare med bilder och trattkantarell passar bra för jag har snöat in på sådana i höst och plockat massor.

Städat bort några inlägg

Jag kanske ska förtydliga att Tomatsallad hade 1500 inlägg publicerade. Men antalet har minskat en smula. En liten smula. Jag tänkte flytta alla inlägg i kategorin rapport från bygghelvetet till en annan blogg men det tog mig en hel kväll att flytta två stycken och jag har dryg 80 kvar så jag lägger kanske den idén i malpåse.

Bakgrunden till städningen är att jag prenumererar på nyheter från Yoast och de har hela hösten skickat nyhetsbrev som säger att man måste städa bort gammalt och irrelevant innehåll för att behålla sin ranking. Annars förvirrar man Google vad sajten handlar om eller konkurrerar med sig själv.

Jag gick ut hårt och tänkte att jag skulle städa bort en hel del av de gamla korta inläggen som handlar om andra ämnen än de jag skriver om idag. Men jag fastnade på att jag tyckte det var roligt att bläddra bland mina gamla inlägg. Och Tomatsallad startade jag faktiskt för min egen skull. Och när jag bläddrade bland mina gamla texter så tyckte jag att de var roliga att läsa för att se hur jag utvecklats som skribent. Jag har visserligen blivit snabbare, men jag har blivit mindre underfundig.

Lagt mycket jobb på navigeringen

Att ta bort inlägg var jag alltså inte så bra på, men jag kan ju försöka underlätta navigeringen. Det är något jag ägnar mig åt lite nu och då. Det senaste rycket handlar om arkivsidor för olika etiketter, exempelvis orter på franska rivieran. Jag tänker att dessa sidor kan fungera som landningssidor och en bra utgångspunkt för en ny läsare. Så nu har jag gjort vad jag kan för att få Google att plocka upp dessa.

Jag har inte ägnat mig så mycket åt sajtens SEO på några år. Förr låg Tomatsallad alltid i topp när man sökte på något med resor och franska rivieran och antalet läsare ökar stadigt. men rakningsmässigt har den halkat neråt på många sökord. Delvis beror det förstås på att jag de senaste åren har haft så många uppdrag som hållit mig i Sverige, så jag har inte skrivit så mycket om franska rivieran.

På tal om detta så ska jag övergå till att betaljobba nu. Men jag hoppas att min arbetsinsats på städfronten ska ge frukt på sikt. För även om Tomatsallad började som ett rent experiment för min eget hög nöjes skull så är det inte så dumt med fler läsare. Ju fler som läser här, kan bli nyfikna på att läsa mina böcker. Då minskar behovet av betaljobb och jag kan skriva mer.

I helgen skulle jag fotografera mina nya snygga och praktiska ljusstakar från Hagdahls smide. Jag la hela tiden till saker till bilden. Ett glas vin, en bok och sedan en människa också.
chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)