8 maj = segerdagen

8 maj är helgdag i Frankrike. Det är inget religiöst helgon eller gammal solgud som firas utan en hederlig krigsseger. Två av elva franska helgdagar, eller tre om man räknar in nationaldagen, har krigisk bakgrund.

På våren är det slutet på andra världskriget 1945 som firas och på hösten vinsten i första. 8 maj går under benämningen VE – Victory in Europe-Day, Fête de la Libération eller Victoire des Alliés sur l’Allemagne nazie.

Antibes ligger inte så långt från de stränder där de allierade landsteg i augusti 1944. (Detta firas också, med lokala helgdagar som alltså infaller olika dagar. i Antibes är det 24 augusti).

På Place Charles de Gaulle i Antibes var det stort firande i förmiddags med militärorkester och särskilt inbjudna dignitärer. Bilderna är från förberedelserna, jag sprang förbi med makrot på väg hem från marknaden.

Jag hade dock inte tid att beskåda hela härligheten för jag skulle spela boule med svenska Rivieraklubben (två katastrofmatcher och så en där alla mina klot drogs till lillen som om de suttit ihop med magnet – smack).

chefstomaten