Kransnedläggning med anledning av att det är 100 år sedan första världskriget slutade

I Frankrike har varenda ort med självaktning ett monument med namnen på de som stupade i det stora kriget – vilket är det första världskriget. Förlusten av människoliv var rejäl.

Av de tio miljoner människor som dog, skadades eller försvann under kriget var 4000 från Alpes-Maritimes. Ibland finns namnen på de som stupade under andra världskriget tillagda på samma monument. Det är samma efternamn, men en bråkdel så många – trots att andra världskriget totalt kostade fem-sex gånger så många liv som första.

100 år sedan vapenstilleståndsdagen

I Frankrike uppmärksammas slutet av de båda världskrigen samt landets väpnade styrkor på ett sätt som är exotiskt för oss svenskar som är vana vid fred.

Både 8 maj och 11 november är allmänna helgdagar. Den 8 maj firas segerdagen eller Victoire des Alliés sur l’Allemagne nazie och den 11 november vapenstilleståndsdagen Armistice de la Première Guerre mondiale. Dessa dagar firas med parader och kransnedläggningar över hela Frankrike.

I år är det hundra år sedan vapenstilleståndet 1918, vilket lett till extra stort firande. I Paris har världens ledare samlats för att hedra offren.

De här bilderna är tagna idag i Antibes (av Kocken). De är från nere i hamnen. Tidigare år har jag sett kransar i trikolorens färger på Place du Gaulle respektive Place des martyrs de la résistance.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)