Boktips från Härjedalen: romaner, vandringsguider och lokalhistoria

Välkommen till mina boktips från Härjedalen. På denna sida har jag samlat böcker som utspelar sig i Härjedalen, handlar om Härjedalen, innehåller tips till resenärer på väg hitåt eller har någon annan anknytning till Härjedalen. Perfekta att ladda upp med inför en resa till Funäsfjällen med andra ord.

Börja med mina böcker

Vill du lära känna Härjedalen så föreslår jag att börja med Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen. Inte bara för att de är mina utan för att de är lättlästa och innehåller lite av varje, vilket kan väcka lusten att veta mer, se mer och uppleva mer. När upptäckarlusten är väckt, då är det dags att utöka läsdieten och gräva djupare i olika ämnen.

I mina böcker får du veta varför landskapet ser ut som det gör, lite koll på vilka som levt här tidigare och inspiration till egna utflykter bortanför de vanligaste stråken. Du får de bästa skidspåren vid olika årstider sida vid sida med de senaste rönen. Ett smakprov på allt helt enkelt. Tillsammans med massa foton.

Strövtåg i Funäsfjällen och Ett år i Härjedalsfjällen.

Vandringsguider i Härjedalsfjällen

Fjällvandra i Härjedalen (2020) av Eva Wallstam och Bo Stensson är exakt vad det låter som. En behändig guidebok med vandringar. I min upplaga från 2016 var de 5o stycken men den har kommit ut i uppdaterad utgåva. Boken är utmärkt som inspiration för egna turer. Det är något man bläddrar i snarare än något man läser från pärm till pärm. 

Vandringsguide & turkart Röros (2022) För alla som bor i Tännåns dalgång ligger Norge runt hörnet och vill man ha lite inspiration för utflykter ditåt är Eva Wallstams och Bo Stensons norska vandringsguide ett hett tips. Den innehåller 27 vandringar runt Röros och alla som är öster om Röros ligger hyfsat nära Fjällnäs och Tänndalen. På den norska sidan ser fjällen lite annorlunda ut, och nya vyer kan vara roliga som omväxling. Boken har ett lite annorlunda format. Själva boken är snarast ett smidigt häfte skrivet på norska. Häftet och en karta ligger ihop. Bilderna nedan visar vad jag menar.

Gunnika Isaksson-Lutteman skriver på en vandringsguide över Vemdalen för samma förlags räkning, så en sådan kommer i framtiden.

Praktisk information för besökare

Flora för fjällvandrare (2017) av Wallstam, Stenson och Lisa Öberg använder jag mycket. Hamrafjället, Mittåkläppen och Storaxhögen har de geologiska förutsättningarna för att vara riktigt blomrika. Det är extra kul om man kan namnge dem. Varning utfärdas för att det kan hända att man tillbringar resten av semestern liggande på knä för att beundra små raringar.

Vårt Härjedalen (2014) av Caj och Daniel Källman är en fotobok med text på svenska och engelska. Den innehåller en härlig bildkavalkad – vilket den bör göra. Bröderna drev nämligen kombinerad bokhandel, fotobutik och blomsterhandel i Sveg i några år. Tyvärr slog de igen butiken runt 2016. 

Härjedalens fjällvärld (1996) av Roger Nääs är en del i serien upptäck Jämtland/Härjedalen från Jamtli. Den är späckad med fakta varav en del har hunnit bli daterat. Rätt många uppräkningar av alla blommor och fåglar man kan hitta på olika platser gör att det blir lite svårt hålla isär alla detaljer.

Presentböcker från Härjedalen

Härjedalsrokoko under två sekler – om Schatullmakaren Jöns Ljungberg och hans landskap (2021) är ett praktverk skrivet av flera författare. Det har vunnit flera priser för sin formgivning. Det är en av två fina böcker om traktens mest kända konstnär.

Jöns Ljungberg och Härjedalens rokoko (2018) av Bosse Yman är den andra boken. Bosse Yman har även skrivit en bok om Kyrkomålaren Erik Wallin (2022).

Min vän Fjällräven (2019) av Ingemar Lind för fler snygga foton, men denna gång av fjällrävar.

Lokalhistoria

ABC bland fjällen – Nomadlärarinnn Sigrid Rutfjäll berättar (1990). Detta är en del av Bo Lundmarks rika produktion. Verkligt fascinerat levnadsöde från den tid på samer levde som nomader. Den ger en helt annan bild av skolorna än den som förekommer i sociala medier idag.

Storsjö socken, arvet från Ödegårdsmännen (1996) av Lewi Gredander kom ut 1996, men den är skriven trettio år tidigare. Det är en otroligt gedigen genomgång av alla som verkat i Storsjö kapell och Ljungdalen i historisk tid. Det är möjligen en smula väl detaljerat för gemene man, men för den som verkligen vill gå till botten med Storsjös historia är den ett givet uppslagsverk. Jag fastnade för info om byn Önet som försvann helt i digerdöden.

Barndomsstigar, samer i Mithe under tre århundraden (2022) är en samling berättelser skrivna av flera skribenter. De berättar om släktingar eller sina minnen från livet förr. Det gör att vissa händelser återkommer i flera kapitel. Boken innehåller bilder, både äldre foton på personerna som är med i boken samt nytagna illustrationer. Bilderna gör boken mer allmängiltig. Trots många gripande levnadsöden är totalintrycket en ljus bild av livet förr. En detalj jag fastnade för var berättelsen om serveringen på Flatruet. Jag har sett stugan på gamla vykort och undrat när det var servering där. Nu vet jag att det var från 1955 och tio år framåt.

Livet i en fjällby – Fjällnäs under 40 och 50 talet (2018) handlar om hur det var att växa upp i Fjällnäs under beredskapsåren. Fyra kvinnor som är barndomsväninnor berättar initierat om sin uppväxt.

Ovan Skogen – en bildskatt i svart och vitt (2021). Lasse Johansson har plockat bilder ur den rika bildskatten från GOSA och visar hur Funäsdalen växte fram på 1800-och 1900-talen.

Fjällbyn som blev en turistort (1995) av Anette Rosengren bygger på intervjuer av bybor i Bruksvallarna.

Historia kring Kölen – en bok om Jämtland, Härjedalen och Tröndelagen (1991) river svensk-norska gränsen och berättar om områdets gemensamma historia.

Romaner från Härjedalen

Kallbaderskan bland fjällen (2022) av Karin Härjegård har blivit en succé. Boken blev utsedd till årets feelgood och är på väg att översättas till flera språk. Nästa del heter Sömmerskan och friheten. De utspelar sig i Tänndalen och Fjällnäs, mest i nutid men med vissa tillbakablickar. Själva våffelbruket som är centralt i böckerna är fiktivt, men Karin Härjegård har hämtat inspiration från bland annat Andersborg.

Dagbrottet, Särlingen och Vägs ände är spänningsromaner av Ingrid Elfberg som har rötter i Västlin utanför Bruksvallarna. Dagbrottet är den första delen och utspelar sig i Ingrids hemstad Östersund. I Vägs ände tar hon med lyssnarna till Flatruet och Ljungdalen.

Hornbrytaren (2022) av Hans Jörnlind ska vara en fiktiv bok som bygger på legenden om Härjulf Hornbrytare.

Andra böcker med lokal förankring

Helags nakna skuldra är poesi av Bo Lundmark som också har skrivit en självbiografi samt många fler verk.

Goknulen av Nina Nylander och Magdalena Brunzell är en rikt illustrerad barnbok.

Saknar du någon favoritbok?

Saknas din favoritbok i listan? Skriv gärna en kommentar. Jag kommer att uppdatera och lägga till titlar på listan. Bland annat med en bok med verkligt udda och annorlunda utflykter. Det är inget jag håller på och skriver, utan en bok jag känner till för att jag läst ett utkast av. Jag tror den kommer bli en verkligt fint tillskott.

Vill du ha fler tips så har en av bibliotekarierna på Östersunds bibliotek en blogg med boktips från Jämtland och Härjedalen. Läs exempelvis hur fint hon skrev om Strövtåg i Funäsdalen.

Låna böckerna på biblioteket eller handla lokalt

En hel del av böckerna ovan går att köpa lokalt. Handla gärna i din favoritbutik. Några av de äldre finns bara på bibliotek idag. Jag vill också slå ett slag för att se till att ha ett lager av böcker hemma. Väder och dagsform kan göra att det är helt rätt att ta ledigt från skidbacke eller vandringsled en dag för att sätta sig i läsfåtöljen istället.

Trevlig läsning!

chefstomaten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.