Sverige: utflyktstips, kaffe och smultronställen från hela landet

Sverige är ett fantastiskt land tycker jag med sina myriader med sjöar, långa kuster, stora skogar och tusentals minnen från tidigare generationer. Här finns mysiga slott, omväxlande vandringsleder och charmiga småstäder. Jag gillar att testa nya kaffeställen och se vad som är bakom nästa vägkrök. När andan faller på publicerar jag en rad från mina upptäcksfärder i landet. Ibland blir det bara en bild eller två som livstecken, ibland blir det långa välarbetade artiklar. Längden och ambitionsnivån beror mest på vad jag har tid och lust med just då.

jukkasjc3a4rvi-9499

Sverige med fokus på Mölndal, Täby och Funäsfjällen

För att underlätta för dig som letar efter idéer på saker att se i Sverige, eller bara är nyfiken på vad jag skrivit om, har jag taggat alla inlägg med landskap och ort. Mina alster är dock inte jämnt fördelade över landet, jag rör mig mest i bokskogarna runt Gunnebo i Mölndal, bland ekar i Estrids Täby och bland fjällbjörkar i Funäsfjällen. Därför är det fler texter från dessa områden. Funäsfjällen bjuder ofta på rimfrost och fantastiska soluppgångar. Samt förstås skidspår och vita vidder. I Täby utforskar jag skogarna, plockar svamp och letar efter runstenar. I Mölndal uppskattar jag områdena runt Kvarnbyn, Gunnebo och Lackarebäcksravinen.

Svenskt odlingslandskap
Rådjur i en ekdunge i Täby

Utflyktstips och vandringar i Sverige

Alla inlägg från Sverige är sorterade efter landskap. Dessutom taggar jag med en del andra etiketter. Detta för att samla ihop texter som hör ihop (och som jag kanske vill göra något med i framtiden). Emellanåt snöar jag in på något ämne och så blir det flera artiklar om just detta med en sammanhållande rubrik. Andra etiketter faller i glömska. Du kan gå direkt till ditt favoritlandskap (i några fall orter) i den långa listan från norr till söder, eller välja någon av dessa specialare.

Utflyktstips runt Göteborg

Här har jag samlat idéer på utställningar, kaffeställen och andra ställen att besöka i närheten av Göteborg.

Utflyktstips runt Stockholm

Allt från slott till kojor omkring Stockholm. En del utflykter passar bäst med bil, andra utan.

Vandra i Sverige 

Det började med franska vandringar men jag har breddat mig till Sverige. Började med Roslagsleden, men hoppas utöka med fler vandringsleder.

Mellan Göteborg och Stockholm

Detta är en välanvänd etikett för alla tips för er som kör bil mellan Göteborg och Stockholm. Det är även ett bokmanus.

Mellan Stockholm och Funäsdalen

Detta är en resa jag inte gjort alls lika ofta som den mellan Stockholm och Göteborg, men vyerna är så fantastiskt vackra att de förtjänar att uppmärksammas.

Skidor på längden

Längdskidor är skoj både att titta på och åka. I detta säsongsbetonade ämne skriver jag mest om att åka skidor. Min text om att välja rätt skidspann är populär varje vinter.

Caféer generellt

När bloggen startade försökte jag recensera de flesta caféer i Göteborg. Numera är det lite mer blandad kompott geografiskt och längre mellan inläggen.

Mina böcker om Sverige

Det är roligt att blogga. Men jag använder också Tomatsallad som anteckningsbok och fotoarkiv för framtida bokprojekt. Jag drömmer om en hög med böcker med mitt namn på. Det manus från Sverige som kommit längst är Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Jag har även bidragit med många bilder samt en novell till boken Från ljugarbänken i Täby som är ett samarbete mellan femton författare. Fler projekt är på idéstadiet.

Jag har åtskilliga manus som kommit förbi idéstadiet och är publicerade. Titta gärna på mina publicerade böcker på kristinasvensson.se. De flesta finns tillgängliga där böcker säljs.

fjardlang-5647

Hoppas att den långa listan med landskap från norr till söder kan vara till hjälp för att botanisera bland mina blogginlägg från vårt avlånga land.

Trevlig läsning!