Sverige: utflyktstips, kaffe och smultronställen från hela landet

Sverige är ett fantastiskt land med långa kuster, lummiga skogar, öppna fält, brusande vattendrag och storslagna vandringsleder. Här finns mysiga herresäten, pittoreska lador, charmiga stadskärnor och tusentals minnen från tidigare generationer att utforska. En semesterresa behöver inte gå långt bort och kosta skjortan, det går att sätta guldkant på vardagen genom att utforska närmiljön. De finaste upplevelserna kan finnas i din närhet eller bakom nästa vägkrök. Det kan vara ett välkänt världsarv eller en udda sevärdhet som få hört talas om.

jukkasjc3a4rvi-9499

Utflyktstips och vandringar i Sverige

Jag tröttnar aldrig på att ge mig av ut på upptäcktsfärd med kameran i hand. Eller ta reda på mer om människorna som format, och formar, landskapet. Jag vill veta vilka drivkrafter de haft. En del av den entusiasmen och nyfikenheten vill jag sprida till andra. Det är en anledning till att jag bloggar. En annan är att då har jag mina anteckningar på ett ställe där jag kan hitta dem (även om sökfunktionen på bloggen lämnar en del övrigt att önska). Ibland blir det nämligen böcker av mina utflykter!

För att underlätta för dig som letar efter inspiration till egna utflykter eller en hemester har jag taggat alla inlägg med landskap och ibland ort. Dessutom taggar jag med en del andra etiketter. Detta för att samla ihop texter som hör ihop. Emellanåt snöar jag in på något ämne och då blir det flera artiklar om just detta med en sammanhållande rubrik. Du kan gå direkt till ditt favoritlandskap (i några fall orter) i den långa listan från norr till söder, eller välja någon av dessa specialare.

Foto: Johan Gustavsson

Populära ämnen

Utflyktstips runt Göteborg

Här har jag samlat idéer på utställningar, kaffeställen och andra ställen att besöka i närheten av Göteborg.

Utflyktstips runt Stockholm

Allt från slott till kojor omkring Stockholm. En del utflykter passar bäst med bil, andra utan.

Vandra i Sverige 

Det började med att jag bloggade om vandringar i södra Frankrike men jag har breddat mig till Sverige. Första leden var Roslagsleden, men jag lägger till fler vandringar allt eftersom.

Mellan Göteborg och Stockholm

Detta är en välanvänd etikett för alla tips för er som kör bil mellan Göteborg och Stockholm. Det är även en bok!

Mellan Stockholm och Funäsdalen

Detta är en resa jag inte gjort alls lika ofta som den mellan Stockholm och Göteborg, men vyerna är så fantastiskt vackra att de förtjänar att uppmärksammas. Kanske en framtida bok?

Skidor på längden

Längdskidor är skoj både att titta på och åka. I detta säsongsbetonade ämne skriver jag mest om att åka skidor. Min text om att välja rätt skidspann är populär varje vinter.

Caféer generellt

När bloggen startade försökte jag recensera de flesta caféer i Göteborg. Numera är det lite mer blandad kompott geografiskt.

Sverige nyheter

Via denna länk kommer du till det senaste jag skrivit från Sverige.

Sverige med fokus på Mölndal, Täby och Funäsfjällen

Jag har bott eller vistats i månader i sträck på flera ställen i Sverige och utomlands. Under tiden som bloggen varit gång har jag emellanåt haft uppdrag som gjort att jag rest en hel del i Sverige. Jag brukar alltid försöka att passa på och ta några bilder och skriva en rad när jag är ute på uppdrag. Bloggen är dock fylligare i vissa områden än andra. Hittills har jag strövat mest i bokskogarna runt Gunnebo i Mölndal, runt ekarna i Estrids Täby och bland fjällbjörkar i Funäsfjällen. Funäsfjällen bjuder ofta på rimfrost, skidspår och vita vidder. I Täby utforskar jag skogarna, plockar svamp och letar efter runstenar. I Mölndal uppskattar jag områdena runt Kvarnbyn, Gunnebo och Lackarebäcksravinen.

Svenskt odlingslandskap
Rådjur i en ekdunge i Täby

Missa inte mina böcker

Gillar du mina texter och bilder har jag goda nyheter. Jag skriver nämligen också böcker. I böckerna är varje ämne samlat i en logisk ordning och jag bjuder på de allra bästa bilderna. Många av böckerna är utmärkta som presenter. De flesta titlarna finns tillgängliga där böcker säljs (någon titel är tyvärr slutsåld för närvarande). För detaljer spana in mina publicerade böcker på kristinasvensson.se.

Hoppas att den långa listan med landskap från norr till söder kan vara till hjälp för att botanisera bland mina blogginlägg från vårt avlånga land.

Trevlig läsning och fina utflykter önskar jag dig!

chefstomaten
Latest posts by chefstomaten (see all)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.