Sverige: utflyktstips, kaffe och smultronställen från hela landet

Få nya tips i inkorgen

Få resenotiser direkt i din inkorg

Loading

Sverige har massor att erbjuda för semestern på hemmaplan eller för en helgutflykt. Här finns långa kuster, lummiga skogar, öppna fält, brusande vattendrag och storslagna vandringsleder att utforska. Mysiga herresäten, pittoreska lador, charmiga stadskärnor och tusentals minnen från tidigare generationer väntar på besökare. En semesterresa behöver inte gå långt bort och kosta skjortan, det går att sätta guldkant på vardagen genom att utforska närmiljön - dessutom utan folkträngsel! De finaste upplevelserna kan finnas i din närhet eller bakom nästa vägkrök. Det kan vara ett välkänt världsarv eller en udda sevärdhet som få hört talas om. Hitta inspiration från ditt landskap (klicka i listan) eller läs vidare.

Mina bästa utflyktstips

  1. Sätt upp ett mål med utflykten. Det kan vara att besöka ett ställe du läst om eller sett i sociala medier. En vacker plats, en blomma, ett café eller vad som helst. En hel del idéer finns under respektive landskap här på bloggen. 
  2. Medtag extra proviant. Ingenting är så irriterande som när en utflykt måste kortas av eller blir mindre lyckad, på grund av låga energinivåer. 
  3. Är sidospår ok? I Smultronställen-boken berättar jag om min vana att under bilturer sätta upp målet att "är det under 10 km så svänger man av vid en kringelskylt". 
  4. Har du ingen karta eller GPS, följ närmaste vattendrag så går du aldrig bort dig. Det funkar både i okända städer och i skogen. 
  5. Fundera på varför området ser ut som det gör och när du kommer hem googlar du och ser vad du hittar. Det brukar ge underlag till flera nya turer. 

Inspireras av mina upptäcktsfärder i Sverige

Jag tröttnar aldrig på att ge mig av ut på upptäcktsfärd med kameran i hand. Eller ta reda på mer om människorna som format, och formar, landskapet. Jag vill veta vilka drivkrafter de haft. En del av den entusiasmen och nyfikenheten vill jag sprida till andra. Det är en anledning till att jag bloggar. En annan är att då har jag mina anteckningar på ett ställe där jag kan hitta dem (även om sökfunktionen på bloggen lämnar en del övrigt att önska). Ibland blir det nämligen böcker av mina utflykter!

För att underlätta för dig som letar efter inspiration till egna utflykter eller en hemester har jag taggat alla inlägg med landskap och ibland ort. Dessutom taggar jag med en del andra etiketter. Detta för att samla ihop texter som hör ihop. Emellanåt snöar jag in på något ämne och då blir det flera artiklar om just detta med en sammanhållande rubrik. Du kan gå direkt till ditt favoritlandskap (i några fall orter) i den långa listan från norr till söder, eller välja någon av nedanstående specialare.

Jag i sanddyner utanför Falkenberg. Foto: Johan Gustavsson

Populära ämnen

Utflyktstips runt Göteborg

Här har jag samlat idéer på utställningar, kaffeställen och andra ställen att besöka i närheten av Göteborg.

Utflyktstips runt Stockholm

Allt från slott till kojor omkring Stockholm. En del utflykter passar bäst med bil, andra utan.

Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm

Detta är en välanvänd etikett med massor av tips för er som reser mellan Göteborg och Stockholm, eller bor någonstans längs vägen. Det är även namnet på en vacker presentbok (som går att beställa där böcker finns eller hos utvalda ställen längs vägen)!

 

Hamrafjället eller blomsterfjället i morgonljus och pudersnö.

 

Smultronställen mellan Stockholm och Funäsdalen

Denna är (ännu inte) lika fyllig som den mellan Stockholm och Göteborg, men vyerna är så fantastiskt vackra att de förtjänar att uppmärksammas. Kanske en framtida bok? (Jag överväger också andra sträckor som Göteborg-Malmö men där är det ännu för tunt på bloggen för att få en egen rubrik).

Vandra i Sverige 

Det började med att jag bloggade om vandringar i södra Frankrike men jag har breddat mig till Sverige. Första leden var Roslagsleden, men jag lägger till fler vandringar allt eftersom.

Skidor på längden

Längdskidor är skoj både att titta på och åka. I detta säsongsbetonade ämne skriver jag mest om att åka skidor. Min text om att välja rätt skidspann är populär varje vinter.

Caféer generellt

När bloggen startade försökte jag recensera de flesta caféer i Göteborg. Numera är det lite mer blandad kompott geografiskt.

Allt från Sverige med nyast först

Via denna länk kommer du till det senaste jag skrivit från Sverige. Jag lägger till nya artiklar regelbundet och det går att prenumerera på notiser när detta sker.

(Nästan) hela Sverige men mer från Mölndal, Täby och Funäsfjällen

Jag har flyttat en hel del vilket gjort att jag bott eller vistats i månader i sträck på flera ställen i Sverige och utomlands. Under tiden som bloggen varit gång har jag emellanåt haft uppdrag som gjort att jag rest en hel del i Sverige. Jag brukar alltid passa på och ta några bilder och skriva en rad när jag är ute på uppdrag. Bloggen är dock fylligare i vissa landskap än i andra. Hittills har jag strövat mest i bokskogarna runt Gunnebo i Mölndal, runt ekarna i Estrids Täby och bland fjällbjörkar i Funäsfjällen. Funäsfjällen bjuder ofta på rimfrost, skidspår och vita vidder. I Täby utforskar jag skogarna, plockar svamp och letar efter runstenar. I Mölndal uppskattar jag områdena runt Kvarnbyn, Gunnebo och Lackarebäcksravinen.

Svenskt odlingslandskap
Rådjur i en ekdunge i Täby

Missa inte mina böcker

Gillar du mina texter och bilder har jag goda nyheter. Jag skriver nämligen också böcker. I böckerna är varje ämne samlat i en logisk ordning och jag bjuder på de allra bästa bilderna. Många av böckerna är utmärkta som presenter. De flesta titlarna finns tillgängliga där böcker säljs (någon titel är tyvärr slutsåld för närvarande). För detaljer spana in mina publicerade böcker på kristinasvensson.se eller kila över till Bokus (som är den nätbokhandel jag handlar ifrån).

Hoppas att den långa listan med landskap från norr till söder kan vara till hjälp för att hitta inspiration för dina utflykter i vårt avlånga land. Har du haft nytta av något och när du läst en stund vill lämna dricks så är det möjligt (men helt frivilligt!) via bankgiro nr 875-5373.

Trevlig läsning och fina utflykter önskar jag dig!

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.