Vikten av rätt skidspann

Det vanligaste sökordet för att hamna här på Tomatsallad på sistone är inte gnäll över kassa flygbolag, test av skumma franska kakor eller något annat jag skrivit om den senaste veckan utan ”skidspann”. Ett säsongsbetonat ord jag använde en hel del förra vintern. Mest för att gnälla på avsaknaden av skidspann på mina skidor.

Men jag misstänker att du som sökt på ordet inte gjort det för att läsa om mitt usla glid utan för att lära dig mer om skidspann i allmänhet. Därför klipper jag in ett mejl jag skrev häromveckan till en kamrat i skidköpartankar. Varsågoda!

Chefstomatens skidköparskola eller vikten av rätt skidspann

När det gäller längdskidor så är det generellt så att man får bättre skida ju mer man betalar :-) . Men det är också så att individuella skidor kan bete sig särskilt bra. Jag har två par Fisherskidor, ett par för 4000 kronor och ett par för 2000 kronor, som båda glider exakt lika bra. (Eller gjorde, jag har lyckats paja 4000-kronors-paret så nu glider de billiga mycket bättre). Sedan finns det skidor som ska ge bra glid i kallgrader, andra skidor som ska glida bra i varmgrader osv… Man kan skaffa sig en hel skidpark om man vill :-). Nu är det överkurs. Bra glid är kanske extra viktigt om man ska tävla eller åka långlopp som Vasaloppet, men det är inte fel för en glad nybörjare heller. Bra glid = mindre jobbigt = extra roligt.

Men. Det här med det bra glidet har också att göra med att få rätt skida för just dig. Och jag tror nog att det är viktigare, än exakt vilken modellbeteckning eller pris skidan har!

Rätt skida = rätt skidspann och det måste utprovas för just din vikt och hur du åker. För hårt skidspann = du måste stampa ner skidan i snön för att få fäste vilket dels kräver teknik – förutom att det blir rätt slitsamt i längden. För mjukt skidspann = fästvallan är nere i snön hela tiden och bromsar :-(.

När man som tjej ska handla skidor så är säljarna väldigt förtjusta i att plocka fram lite för mjuka skidor. Det är för att mjuka skidor ger garanterat fäste och de vill inte ha kunder som kommer och gnäller över bakhalt. Nu är det rätt lätt att få bra fäste även med hårda skidor, man kletar bara på extra mycket skidvalla :-) (eller tränar så mycket så att man lätt trampar ner spannet). Så jag är en varm anhängare av att hellre handla lite för hårda än lite för mjuka skidor. (Dessutom har man en tendens att prova skidorna i vanliga kläder och när man sedan ska ut och åka skidor kanske man petar på sig en ryggsäck med matsäck och så är man raskt 5 kg tyngre. Eller så gör man som jag och dricker kaffe latte varje dag och en latte per dag gör 5 kg extra per år…).

Rätt skidspann testas på – matsalsbordet

Vad är då rätt skidspann? Jo det testas i butik genom att man ställer sig på skidorna på en platt låda. När du står på båda skidorna ska det gå att föra ett papper fram och tillbaka under skidorna. Det ska gå att få fram papperet (helst) 30-40 centimeter FRAMFÖR tåspetsarna, men absolut inte mindre än 25 cm framför. När du sedan för över tyngden till den ena skidan (balanserar på en skida) så ska samma ark papper sitta benhårt fast.

Det är under den här ytan som fästvallan (eller skinnen) så småningom ska sitta. Ska man handla ett par begagnade skidor, eller vill mäta upp spannet på sina befintliga skidor, så kan man lätt göra det hemma. De flesta golv är för ojämna men matsalsbordet brukar funka fint. Man blir mer poppis om man rengjort skidorna först ;-).

Skidor tillverkas i olika viktklasser i samma längd

Det är som sagt lätt att säljarna nöjer sig med att du får 20 cm spann och säger att detta är perfekt för dig. Då ska du be att få prova ett till par. Skidor görs i olika längder och med olika spann. En oerfaren säljare kanske säger ”å du är 1,60, då ska dina skidor vara 1,85” och så plockar han fram en skida som är 1,85, men gjord för en kluns på 110 kg. Eller en alv på 55 kg medan du ligger mitt emellan. Längden på skidan spelar ingen större roll. Ok, får du en alltför lång skida kan det bli trassligt när du ska saxa i en uppförsbacke, men fem-tio centimeter hit eller dit spelar ingen roll. Ju kortare ju enklare i spåret medan en längre skida är en fördel i djupsnö.

Vad är då felet med för kort spann? Jo. Det är under spannet du lägger fästvallan. Och har du ett spann på 40 centimeter spann (20 cm före tåspets + under foten) så åker du omkring med 40 cm fästvalla. Har du däremot ett 60 cm spann (40 cm före tåspetsen + skon) har du med dig 60 cm fästvalla. Och 60 cm fästvalla håller längre än 40 cm fästvalla. Du får alltså MINDRE bakhalt med ett långt spann, inte tvärtom som de glada säljarna försöker lura i dig.

Puh. Det var allt i skidköparskola för denna gång. Hoppas du kan få någon klarhet i röran. Sammanfattningen är: se till att få rätt skidspann :-).

Edit januari 2018: Sedan jag skrev ovanstående har det hänt en del på skidfronten. Spannen är generellt kortare och högre nuförtiden. Det är fortsatt viktigt att du får provat ut rätt spann för just dig.

PS! Jag har lagt till fler bilder från skidspåren i Funäsfjällen i inlägget. Om någon undrar vad det där orangea är som sitter under de breda skidorna så är det ett par Åsnässkidor med korta stighudar. Det hade varit toppen, om bara spannet hade varit lite högre. Nu blir det lätt ”snösko”-känsla när jag har de på men det kan ju i och för sig vara praktiskt ibland.

chefstomaten