Skidor i Antibes?

Går det att bada i havet?
Är det snö i Antibes?
Ska du ta med julmat?

Det var tre av de vanligaste frågorna när jag berättade att jag skulle fira jul och nyår på franska Rivieran i år. Så för att ta frågorna i tur och ordning så är vädret så här års runt tio plusgrader, dvs inte badväder i Medelhavet. Förvisso såg jag en simmare på Plage du Ponteil på julafton. Iförd våtdräkt simmade han eller hon omkring bland drivved och bös – såg allt annat än lockande ut.

Tio plusgrader och regn. YR lovar hela tiden att det ska sluta regna om två dagar. Fast de två dagarna verkar hela tiden flyttas framåt. Jag ser fram emot solsken och sitta ute och dricka kaffe. (Ser också fram emot att vara så frisk att jag tar mig ut men det är en annan historia).

Att bära med sig svensk julmat såg jag verkligen ingen som helst anledning till. Ska man nu fira jul i matlandet Frankrike så ska man väl prova fransk julmat, den svenska kan man ju äta någon annan gång. (Biologen bjöd dessutom in mig innan jag for på en fantastisk god Brantevikssill köpt i Haga, Janssons och min nya favoritsnapps, norska Smala Dram.)

Det enda i matväg jag tänkte bära med mig var en speciell sorts pepparkaksdeg. Hade också packat med den i första vändan till Landvetter, men andra gången jag åkte dit fick pepparkaksdegen stanna hemma. Lika bra det med tanke på hur mycket sötsaker som ingår i franskt julfirande.

Sista frågan, har vi snö i Antibes? Med tanke på att det är tio plusgrader kanske man kunde tro att det närmaste snö vi har är de vita alptopparna vi kommer se när molntäcket väl lättar. Men si, vi har snö. Komplett med skiduthyrning. På Place Nationale har de en slinga med snö. Man kan hyra antingen snöskor eller skidor och sedan bestiga Mount Antibes.

chefstomaten
Senaste inläggen av chefstomaten (se alla)